Opinion

Onsdag 19 april -17. Terrorismen – ödeshandlingar. EU.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 19 april 2017

Somt av vårt öde ligger i Afrika. Vi – Europeiska unionen, EU – förhåller oss till afrikanska länder – Niger, Mauretanien o s v – på ett sätt som får konsekvenser i förhållningen till oss – vad som sägs om oss, vad som kan väcka attityder och handlingar i förhållande till oss.

EU:s fiskeflotta hämtar omkring 40 procent av sina fångster från vattnen intill utfattiga länder på Afrikas västkust. Miljoner lokala fiskare påstås därigenom berövas sitt uppehälle.

Frankrike har stort behov av uran till sina kärnkraftverk. Uranet tas huvudsakligen från stora fyndigheter i Niger. Där har många i Niger fått jobb. Länge arbetade de utan ordentligt skydd. Många har skadats för livet. Vattenförbrukningen vid ”tillverkningsproceduren” har med sin stora omfattning bidragit till den pågående ökenspridningen.

Många som ger sig av från Niger på grund av ökenspridningen skickas tillbaka från Libyen dit de sökt sig för att möjligen komma iväg med båt till Europa, tillbaka till Niger och de förhållanden som berövat många av dem deras försörjningsmöjligheter.
EU stänger nu i möjligaste mån sina portar mot Afrika, hjälper Libyen att upprätta flyktingläger. Eller att skicka flyktingar tillbaka.

Många unga människor i Niger ansluter sig till Boko Haram, Nigerias stora terrororganisation, som senaste åren växt in i Niger och funnit fotfäste där, inte minst med hjälp av ökenspridningen.(Denna har under decenniers lopp fått god hjälp bland annat av Europas mycket stora utsläpp av koldioxid). Boko Haram har anslutit sig till IS.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: