Opinion

Söndag 26/2 – måndag 6/3. -17. En del av vår framtid ligger i Afrika.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 27 februari 2017

Söder om Sahara går från väster till öster – eller tvärtom – Sahel-bältet, det stora område som är på väg att bli öken. Mitt i detta område ligger Tchad-sjön, flera gånger om så stor som vår jättesjö Vänern. Men Tchad-sjön har till stor del torkat bort – och därmed livs-möjligheterna för folken runtomkring. Kanske värst för dem i norra Nigeria som förutlevde bra av fiske och jordbruk.

Nu läser jag i Svenska Dagbladet 25 februari 2017 att 10,7 miljoner människor i norra Nigeria ”bedöms vara i akut behov av humanitärt bistånd”.

Ja, men i längden kan inte det bli vår enda Afrika-politik. I Afrika ligger en stor del av Europas framtid. I Nigeria växer Boko Haram, som har anslutit sig till IS som växer i hela norra Afrika. Liksom al-Qaida.

Det räcker inte med bistånd!

Vad som måste till är ett stort program som ger Afrika egna fredliga livsmöjligheter. Men vad gör man med dem som kommer och söker livsmöjligheter, i Libyen exempelvis. Inte mycket – eller?

Citat från en artikel i Svenska Dagbladet 1 mars 2017. ”Som tusentals andra flyende hamnade Jon bakom galler i ett av Libyens  34 flyktingfängelser. Där har han suttit i sju månader. (…) Förhållandena i flyktinglägren oroar Unicef mest. I regeringens 24 läger trängs mellan 4000 och 7000 migranter och flyktingar. Milisgruppernas tiotal läger är ännu värre och beskrivs kort och gott som ´fångläger` och ´helveteshålor`. Systematiska människorättsbrott med tortyr sker rutinmässigt, enligt Unicef.”

Allt detta gynnar terrorismen. Den främjas av nöd och repression. Det är en stor uppgift för världssamfundet nu – att finna en positiv lösning på Afrikas kris. Inte bomber, inte jättelika flyktingläger.

Mitt i detta  sluter Italien och Libyen ett avtal om stopp i flykting- emigrant-trafiken över Medelhavet. De som befarar att detta leder till växande IS och al-Qaida i norra Afrika har naturligtvis rätt. Det är en dumhet utan like. Ett stopp av den här arten kräver om det ska leda till något gott enorma satsningar i norra Afrika från EU:s och FN:s sida i FN:s regi: uppbyggandet av en stor industri, som ger enormt många ett stadigt arbete. Av sol och vind kan man inte bara få el. Man kan även skapa drivmedel. De rika länderna har en stor skuld till Afrikas länder som de på olika sätt nyttjat och plundrat. Och nu krävs det stora insatser för att hindra ett allvarligt skeende till följd av klimatförändringen. Vi har nu chansen att betala en viss del av vår stora skuld till Afrika. Helt kan vi aldrig betala den.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: