Opinion

Fredag 24 febr. -17. Svensk nykolonialism, plus ökenspridning.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 24 februari 2017

Aftonbladet i dag: ”Den internationella åklagarkammaren utreder sedan sex år oljebolaget Lundin Oil för medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan. Bolagets styrelseordförande Ian Lundin och vd:n Axel Schneider har delgivits misstanke.”

”Företaget investerade mångmiljonbelopp i området. Den dåvarande regimen lät beväpnade miliser tvångsförflytta stora områden för att oljebolaget skulle få borra i fred.”

”Det är inte så att lidandet tog slut 2003  bara för att Lundin slutade med sin verksamhet där då. Åren går, men människor lider fortfarande just på grund av vad bolaget gjort, sa pastor James Ninrew under ett besök i Sverige.”

Det hör till historien att Sudan de senaste femtio åren lidit svårt av ökenspridning.

Dagens Aftonbladet igen:

”FN vädjar nu till alla parter att lägga ner sina vapen så att humanitär hjälp kan nå fram. Hundratusentals barn är undernärda och många riskerar att dö om inte något görs akut.”

Här har alltså Sverige varit verksamt. Det bidrar förstås till vårt rykte internationellt. Och naturligtvis bidrar det till Sverigebilden att förre svenske statsministern Carl Bildt vid den hårda exploateringen var en framträdande person i Lundin Oils styrelse.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: