Opinion

Söndag 5 febr. – 17. Flickorna från Nigeria, forts.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 05 februari 2017

De afrikanska flickorna som prostituerar sig i Italien, jag trodde – förutsatte – att de kom från norra Nigeria, från trakterna nära Tchadsjön, som ju förstörts –  i stort genom uttorkning.

Det var min första – heta – reaktion. Nu har jag läst en gång till och slagits av följande passus i artikeln (Fria Tidningen 1 febr -17): ”Majoriteten av kvinnorna kommer från Edo-regionen i södra Nigeria. Ett område rikt på olja, men där fattigdomen dominerar bland stora delar av befolkningen – en situation som utnyttjas av människohandlarna som sprider falska förhoppningar bland de unga.”

Vidare:

”Resan kan ta upp till ett par år och när kvinnorna väl anländer till Europa har många redan stora skulder. En del är gravida.”

De kommer från ”ett område rikt på olja”. Men det är – huvudsakligen – inte befolkningen som äger naturtillgångarna utan till stor del nykoloniala företag, som bidrar till vår rikedom här i Europa ( … så vi kan köpa kondomer till flickorna, ”en humanitär insats”, se min anteckning häromdagen.).

Christin Sandberg i Fria Tidningen: ”När kvinnorna väl kommer till Italien möts de av myndigheter som i första hand har i uppgift att upprätthålla den nationella säkerheten. Kvinnorna ses då i första hand som illegala flyktingar, eller till och med brottslingar, i stället för brottsoffer. Trots att de i vissa fall har köpts och sålts som sexslavar i händerna på internationellt organiserade grova kriminella flera gånger om.”

Detta säger något om vårt, EU:s, förhållande till Afrika. Säger det inte också något om den allt större risken för massrekrytering till IS och al-Qaida i norra hälften av Afrika? Ja, i Nigeria finns ju redan Boko Haram, som på senare år anslutit sig till Islamiska Staten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: