Opinion

Lördag 19 nov. -16. Barnens fattigdom i EU – vår orimliga skuld …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 19 november 2016

Ur Svenska Dagbladet igår:

”Ett av fyra barn i EU – 25,3 miljoner – löper risk att falla ner i fattigdom och socialt utanförskap, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat. Dessa barn bor i familjer där minst en av följande faktorer gäller: bidrag som inte uppfyller familjens behov, otillräcklig materiell standard och/eller föräldrar som har lite eller inget arbete. Detta gäller för 27 procent av unionens barn.”

”Andelen barn i riskzonen är störst i Rumänien och Bulgarien, med 47 respektive 44 procent av barnen. I Grekland är andelen 38 procent, i Ungern 36, i Spanien och Italien 34 procent. I andra änden av listan finns Sverige med 14 procent av barnen i riskzonen, i Finland med 15 och i Danmark 16 procent.”

”Årets siffror är ändå en marginell förbättring jämfört med motsvarande undersökning 2010. Då riskerade 26 miljoner barn – eller 27,5 procent av barnen i EU – samma öde.”

Förfärliga siffror. Vem – vilka – bär skulden?

Hur har vi kunnat rösta fram så usla politiker? 14 procent av de svenska barnen ”lider risk att falla ner i fattigdom eller socialt utanförskap”.

Nationalekonomen Stefan de Vylder har beskrivit processen i sin bok ”Världens springnota”, hur den sociala nedrustningen gick till. Först Bildt, sedan Göran Persson – i anpassningen till EU och till EMU, som vi sedan inte gick med i. Och sedan Alliansen med sin skattesänkarpolitik. Till slut har Sverige blivit något i stil med att skatteparadis. Den välbärgade delen av svenska folket slipper nu villaskatt, arvsskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt.

Man kan intet tala om Sverige som ett välfärdsland längre … ”andelen barn i riskzonen …”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: