Opinion

Måndag 7 nov. -16. Skatteparadiset Sverige …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 07 november 2016

Torbjörn Elensky har en intressant artikel i Svenska Dagbladet i dag. Han skriver ”Under strecket”, bland annat om ”välfärdsstatens tillbakabildning”.

Hans artikel är en recension av  Jan Werners Müllers bok ”What is populism?”.

Bland annat:”Motsättningarna är en del av demokratin, debatten, lösningarna, det ständiga arbetet och till och med kompromisserna är dess livsluft.Det är ett underbetyg att så många tycks tappa tron på dessa mekanismer idag, men det gäller också att se upp med hur de hanteras av våra politiska makthavare. Det Müller särskilt håller fram som drivande för de populistiska framgångarna i Europa är politikens teknokratisering under senare år. Ja, den teknokratiska synen och populismen speglar faktiskt, enligt honom, varandra: medan teknokraterna menar att det bara finns en fungerande lösning på ett visst politiskt problem, och därmed reducerar demokratin till sökandet efter tekniska lösningar, säger sig populisterna uttrycka folkets enda vilja. Varken populister eller teknokrater har egentligen behov av någon offentlig debatt, eftersom de var och en anser sig ha den enda legitima lösningen på problemen.”

Hur speglas detta i dagens Sverige?

Man har glömt det grundläggande, att demokrati kräver jämlikhet.

I en rad olika avseenden.

Stefan de Vylder, internationellt känd svensk nationalekonom, har med goda skäl gått ut med konstaterandet att Sverige blivit ett skatteparadis.

Medan en viss del av befolkningen, särskilt ungdomen, lever i arbetslöshet och dåliga sociala förhållanden, med dålig skola och eftersatt sjuk- och åldringsvård – har man eliminerat en rad för välfärdssamhället grundläggande skatter: arvsskatt, villaskatt, gåvoskatt, förmögenhetsskatt. Du kan läsa om nedrustningen av Sverige i de Vylders bok ”Världens springnota”.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: