Opinion

December 2015. Krig och fred. Peter Ottsjö i Aftonbladet.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 15 december 2015

USA för krig i norra Afrika. Ett inofficiellt krig. Drönarkriget i norra Pakistan är förebilden. Baser i Niger och Mali. Civila offer.

Meningen är att man denna väg ska komma åt den växande terrorismen. al-Qaida växer i hela norra Afrika. Och IS med al-Qaida.

Men risken är att man i stället hjälper det växande IS att växa ännu mera.

De många civila offren föder hat och bitterhet.

Och här finns en stor rekryteringsbas. Ungdomsarbetslösheten. Den är jättestor i flera av dessa länder, Algeriet, Niger, Mali, Libyen …

I en mycket bra artikel på Aftonbladets kultursida 12 december skrev Peter Ottsjö om USA:s drönarkrig i norra Afrika. Bland annat:

”Men häromveckan kom ett brev till Vita huset, undertecknat  av flera före detta drönarpiloter. ´De oskyldiga vi dödade`, skriver de, ´gav bara bränsle åt de känslor av hat som grupper som IS lever på. Det är i grund och botten ett rekryteringsverktyg för terrorister.`”

Det har gått mycket illa i Afghanistan och Pakistan. USA tillhandahåller ett rekryteringsverktyg för terrorister. Islamiska Staten etablerar sig nu i Afghanistan, samtidigt som denna radikala och krigiska rörelse växer i Mali, Niger, Algeriet och Libyen.

Vad finns det för möjligheter att i stället rekrytera till fred och social uppbyggnad? En förebild är sångaren Akon, som etablerar solenergianläggningar i Afrika. Detta kunde ske i mycket stor skala i FN:s regi, om nu FN äntligen kunde få ändan ur vagnen. Vi lever i en avgörande tid. Där dock chansen finns att bekämpa en växande terrorism genom att rekrytera stort till räddande energianläggningar.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: