Opinion

18 – 20 nov. -15. Krig mot egen ungdom? Frankrike.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 18 november 2015

Här en rapport i Sveriges Radio 1 febr. 2012:

”I Frankrike är alltfler ungdomar arbetslösa. Framtiden ser mörk ut, särskilt för dem som bor i de fattiga förorterna. I morgon presenteras en ny omfattande rapport för det franska parlamentet om Parisförorten Clichy sous Bois, där de våldsamma upploppen rasade hösten hösten 2005. Förhållandena har försämrats sedan dess.”

Och nu då?

I morse hörde jag på radio hur Paris-polisen i jakten på förövarna till attentaten häromdagen under skottlossning gått in i en förort. Det gjorde intryck av inbördeskrig.

Ungdomsarbetslösheten i Frankrike ligger på 25 procent, situationen är än värre i Clichy sous Bois och andra förorter där det bor många invandrare från de forna franska kolonierna.

Socialist-presidenten Francois Hollande ville föra en expansiv politik mot arbetslösheten men kunde  som president i ett land som ingår i EU:s monetära union (EMU) inte göra det. Han fick i stället skriva under EU:s finanspakt, som innebär åtstramning av statens budget. Överträdelse – till exempel upplåning till stora satsningar på förnyad infrastruktur – straffas med böter.

Ett i stort sett förlamat EU möter nya stora politiska och sociala problem. Då sitter man fast i valet på krig.

Ja, krig mot IS. Det är rätt. Men inte socialt krig mot den egna befolkningen. Det jättelika utanförskapet som håller på att byggas upp i Europa och Afrika måste mötas med keynesiansk politik. Algeriet, Niger, Mali, Mauretanien – överallt jättelik arbetslöshet. Här krävs mycket stora satsningar – liksom i Europa. Man tillhandahåller en rekryteringsbas för kriminalitet och terrorism. Sedan länge vet man att al-Qaida växer i hela norra Afrika. Man möter inte detta rationellt. Utan med drönare, främst.

Människor sitter i USA och skjuter från förarlösa plan i Afrika mot misstänkta terrorister. Många civila döda. Liksom i Afghanistan och Pakistan. Ett krig som förökar sig genom delning … Vad attentaten i Paris visar är att världssamfundet (FN) måste ta sig samman och möta världens problem rationellt.

Unga män från Afrika vandrar genom öknen hundratals mil för att nå Europa och en chans till försörjning. Många drunknar i Medelhavet.

Under tiden finns där en oändlig rikedom på sol. Sångaren Akon satsar framgångsrikt på solenergi i Mali och Niger. Följ hans exempel! Det finns gott om utrymme för det. Det finns ingen ursäkt för att FN inte satsar i en oerhörd skala på arbetstillfällen i norra Afrika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: