Opinion

Onsdag 16 sept. -15. Ryssarna och USA i Syrien …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 16 september 2015

Läser gårdagens International New York Times.
Där står det att ryssarna begagnar en luftkorridor över Iran och Irak för att flyga militär utrustning och dito personal till en ny luftbas i Syrien i ett öppet försök att trotsa USA:s ansträngningar att blockera sådana leveranser.
Inget i gårdagens Rapport och Aktuellt om detta. Överhuvudtaget är utlandsrapporteringen usel i TV:s nyhetsprogram. Inga kartor. Ingen ordentlig redogörelse för IS:s positioner i Syrien eller al-Qaidas ställning i norra Afrika. Texten i New York Times fortsätter i översättning:
”Officiella amerikanska källor avslöjade i söndags att åtminstone sju jättelika transportplan av märket Condor hade startat från en bas i södra Ryssland den gångna veckan för att transportera utrustning till Syrien, alla passerande  genom iransk och irakiskt luftrum. Deras destination var ett flygfält söder om Latakia, en plats som kan bli det mest signifikanta nya ryska fotfästet i Mellanöstern på decennier enligt officiella amerikanska källor.

Obama-administrationen hoppades just att den hade hindrat alla ryska ansträngningar att forsla militär och personlig utrustning till Syrien, när Bulgarien, en Nato-medlem, annonserade att det skulle stänga sitt luftrum för dessa flygningar. Men Ryssland började snabbt ´kanalisera` sina flygningar över Iran och Irak, något som Rysslands utrikesminister, Sergej V Lavrov, i söndags sa skulle fortsätta trots amerikanska invändningar.

´Det är fråga om militära leveranser, de är kontinuerliga och de skall fortsätta`, förklarade Lavrov enligt ryska nyhetsbyråer: ”De måste oundvikligen följas av ryska specialister, som hjälper till med skötseln av utrustningen, att träna den syriska personalen att använda vapnen.”

Moskvas militära uppbyggnad i Syrien, där Kreml har stött president Bashar al-Assad under ett fyra och ett halvt år långt inbördeskrig, innebär en ny friktionesyta i dess relation till USA. Aktionen blottlägger också en annan stor politisk utmaning för USA: hur få Iraks premiärminister Haider al-Abadi – som kom till makten tack vare USA – att blockera de ryska flygningarna?”

Amerikanska diplomater tog upp ämnet med  Iraks regering den 5 september men ingenting har hänt.

Allt enligt International New York Times 15 sept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: