Opinion

Torsdag 27 aug. – 15. Svenska Dagbladet och ”verkligheten”.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 27 augusti 2015

Regeringen (S och MP) angrips i Svenska Dagbladet rutinmässigt, liksom i alla riksspridda morgontidningar i Sverige. Någon riksspridd morgontidning till vänster finns ju inte.

Så det är bara att köra på. Banan är snitslad av nyliberala slogans och tankeförmågan anpassad därefter. Man (Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör) skriver: ”För S, MP och V kommer den politiska viljan först och samhället med alla dessa delar följer efter. Men verkligheten visar ideligen att det är politiken som har att följa medan initiativ och utvecklingsförmåga ägs av medborgarna, näringslivet, akademien, kulturen och civilsamhället. Och det är en rätt bra ordning, men då måste politikerna fokusera på förutsättningar  för näringslivet, inte låtsas att man är själva upphovsmakarna till företagsamhet, jobb och välstånd.”

Politiken har att följa. Vad har demokratin för chans i det spelet. Om medborgarna röstar fram en keynesiansk politik – stora satsningar på hyreslägenheter, solenergi, järnvägar – i akt och mening att – bland annat – rädda klimatet och göra slut på arbetslösheten – då är detta fel, ty det kommer från riksdagen och inte från näringslivet, akademien, kulturen etc.

Vi är väl många vid det här laget som sett följderna av en politik som drivits nu i ganska många år: en allvarlig nedrustning av samhället med stor ojämlikhet till följd: skolan, sjukvården, kommunikationerna – stor arbetslöshet, allt större brottslighet.

Ett tryggt samhälle kräver jämlikhet. Jämlika chanser var en gång ett starkt liberalt krav. Nyliberalismen tycks däremot avsky jämlikhetskravet. Det är som om man inte förstått villkoren. Vi människor har var och en av oss – bara ett enda liv. Om då många föds till rikedom och men många fler till elände – måste inte då försök till rättelser ske?

Livslånga grava olikheter i villkor är något ont.

Om nyliberalerna bara förstår ett enda språk, marknadens,

så kanske de kan förstå följande slogan:

En stor och rik offentlig sektor är en bra marknad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: