Opinion

Tisdag 3 febr. -15. Vad ska vi göra?

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 03 februari 2015

EU – består bland annat av Sverige.
Och Frankrike, exempelvis.
Vi.
EU, det är vi. Vi innesluts i Afrikas dom. Frankrike och Sverige? Vi …?
I Niger exploaterar Frankrike den rika förekomsten av uran. Driften av Frankrikes många kärnkraftverk kräver stora mängder av den varan. Många arbetar där dåligt, om alls, skyddade mot strålningen. Många ger sig av från Niger på grund av detta och på grund av ökenspridning. Savannerna blir öken, och med savannerna försvinner kamelnäringen.
al-Qaida växer i hela norra Afrika, har dock inte fått fäste i Västsahara.
Där råder – delvis – Polisario, som inte är en terroristorganisation.
Västsahara skulle vara ett självständigt land, om inte Marocko höll det ockuperat. Dessutom ett rikt land, om inte Marocko sålde dess naturrikedomar, främst dess fosfater som används till gödning i praktiskt taget hela Västeuropa.
Västsahara har rätt till självständighet, enligt Internationella domstolen i Haag. 1990 etablerades en FN-styrka, MINURSO, som skulle genomföra en folkomröstning om självständighet för Västsahara. 1992 skulle folkomröstningen äga rum, men än har folket i Västsahara inte fått säga sitt ord. Marocko vill fortsätta att kostnadsfritt utnyttja dess naturrikedomar.
Marocko har i sitt undertryckande av Västsahara starkt stöd av Frankrike, som är permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och följaktligen kan lägga in sitt veto varje gång Västsaharas frihet kommer på tal. Man kan läsa om detta på Wikipedia, där det också heter:”EU har dessutom knutit Marocko nära sig genom att ge landet så kallad advanced status och stora ekonomiska bidrag.”
Man tvingas alltså konstatera att EU härigenom – om än indirekt – deltar i nykolonialism.
Om EU – vi – verkligen vill bekämpa den hela tiden växande terrorismen krävs det stora åtgärder för att skapa rättfärdighet inte minst i vårt förhållande till norra Afrika.
Terrorismen och den organiserade brottsligheten har delvis samma källa. De rekryterar båda ur utsiktslöshet och arbetslöshet. Och ur ofriheten som kommer av båda.
Vad EU och Sverige måste göra är dels att erkänna Västsahara, dels att satsa stort mot arbetslösheten.Både norr och söder om Medelhavet. Den fantasilösa sparpolitik som bedrivs har visat sig destruktiv.

Ländernas naturrikedomar tillhör människorna. Sparpolitiken  – och lågskattepolitiken – stjäl från den offentliga sektorn, det vill säga från de många människornas bärgning. I Sverige har det gått så långt att sjukhusen går på knäna. För att inte tala om skolan.

Därmed blir den offentliga sektorn en dålig marknad. Om den offentliga sektorn är en dålig marknad ökar arbetslösheten. Då gynnas hatet och inte kärleken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: