Opinion

Torsdag 30 okt. -14. Ranagul och Migrationsverket

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 30 oktober 2014

Fall 3:

”Ranagul, en uigurisk kvinna från Kazakstan. Är med man och två barn i Sverige sedan 2010.
Ranagul är i dag 38 år. Hon har två söner, 12 och 10 år. Hennes make arbetade i hemlandet för uigurernas rättigheter, liksom hennes syster som var i färd med att skriva en bok om uigurernas situation när hon blev mördad (dödsfallet avskrevs som ”rånmord”). Mannen frihetsberövades upprepade gånger. I likhet med Aysha och Malika blev även Ranagul misshandlad, dödshotad och pressad på uppgifter om sin man i hans frånvaro. Även hon våldtogs, detta i åsynen av sin äldste son, som misshandlades när han försökte hjälpa henne.
Familjen kom till Sverige 2010 och Ranagul befann sig då i en akut psykisk stressituation. Efter avslag på uppehållsansökan har hon utvecklat en grav depression med posttraumatiska symptom. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger och har tvångsintagits vid ett antal tillfällen och behandlats med många elchocker och antidepressiv medicinering, dock utan resultat eftersom utvisningshotet kvarstår. Även mannen, torterad i hemlandet, befinner sig i psykiskt mycket dåligt skick. Båda barnen är tarumatiserade; äldste pojken som har sett sin mamma våldtas utan att kunna hjälpa henne har efter hennes självmordsförsök blivit apatisk och har sondmatats i hemmet och på sjukhus. Ranagul har starkt nedsatt förmåga till föräldraomsorg och har kontinuerligt blivit i allt sämre skick.
Familjen har levat gömd i två år.”

Så lyder den redogörelse av fallet som Etikkommissionen gjort.

Ranagul och hennes familj har sökt uppehållstillstånd i Sverige.

I sitt avslag på familjens ansökan skriver Migrationsverket bland annat:

”Migrationsverket anser att du och din familj inte gjort sannolikt att ni vid ett återvändande till Kazakstan riskerar att utsättas för skyddsgrundande behandling. Vid en sammantagen bedömning finner Migrationsverket att du och din familj inte är att anse som flyktingar, alternativt skyddsbehövande eller övrigt skyddsbehövande.”

Etikkommissionen kommenterar utförligt sin rapport, innehållande tolv olika fall från Kazakstan, Kirgizikstan, Uzbekistan, skriver bland annat:

”Ett flertal kvinnor som beskrivs i denna rapport tillhör den uiguriska delen av befolkningen i nämnda länder. Men även romer i forna Östeuropa är utsatta för svår förföljelse och i rapporten finns också exempel på afrikanska kvinnor i kläm mellan Eritrea och Etiopien. Det man ser är att kvinnor i minoritetsbefolkningar utsätts för etniskt förtryck och till det kommer omständigheter av könsmässigt slag, som misshandlande män, utstötning ur släkter och familjer, förlust av barn och intern flykt innan situationen blivit så pressad att kvinnan tvingas till extern flykt och lämnar landet. Det finns här flera exempel på hur kvinnor med män som misstänks eller som haft samröre med så kallade terrorister används i syfte att pressa fram uppgifter om deras män, varvid misshandel och våldtäkt används som utpressningsmetoder av polis och/eller majoritetsbefolkning.”

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: