Opinion

Tisdag 3 juni 2014. Afrikas alla flyktingläger. Rakbladsknivarna Melilla …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 03 juni 2014

Spanien tog bort ”rakbladsknivarna” i Melilla. Alltså på stängslet som skilde den spanska enklaven Melilla från Marocko.

Det var 2007. Därmed blev det lättare för flyktingar från olika delar av Afrika att ta sig in i Spanien och därmed … EU.

I november 2013 satte man dit rakbladsknivarna igen.

Nyss i – maj 2014 – lyckades  dock 400 migranter ta sig in i enklaven Ceuta. Fanns det inga rakblad på taggtråden där?

Dock – omkring 1600 kom inte in.

Varifrån kommer alla?

Det finns jättelika flyktingläger i nästan alla nordafrikanska länder. Hela Sahel-bältet rymmer flyktingläger. Sudan, Kenya, Tchad, Algeriet, Mauretanien o s v. Människor tvingas bo i åratal i sådana läger. Dadaab i Kenya är världens största flyktingläger. Där har tusentals människor bott i åratal.

Ett skäl till migration är jordflykt, torka och ökenspridning. Ett annat skäl är konflikterna i följe av dessa skeenden.

Vart ska en kristen familj ta vägen när Boko Haram härjar i norra Nigeria. Boko Haram uppstod nog delvis ur uttorkningen av Tchad-sjön, en gång fem gånger så stor som Vänern. 25 miljoner människor bodde runt den, har jag läst. Nu är den till större delen borta. Och med den det rika fisket.

Det är frågan om en lång process.

1978 kom en bok av Frances Lappé och Joseph Collins.

Mat åt alla, hette den. Där kan man, under rubriken ”Export från hungerområdet”, läsa följande … a propå nykolonialism:

”Mali var ett av de länder som drabbades hårdast av torkan och en av huvudmottagarna av hjälpsändningarna med livsmedel. I början av 70-talet sjönk produktionen av livsmedelsgrödor för lokal konsumtion drastiskt. Majsproduktionen sjönk till exempel med mer än en tredjedel mellan 1969 och 1971, och odlingen av hirs – den stapelvara som framför allt skulle behövt ersätta majs – ökade inte. Under samma period ökade Malis exportgrödor till nya rekordnivåer. Året 1971 – 1972 kom produktionen av bomullsfrö upp 168 000 ton, vilket var mer än 400 procent över den nivå som rådde de föregående sex åren, då nederbörden var normal. Jordnötsproduktionen var över 150 000 ton, en ökning på nästan 70 procent över en fyraårsperiod. Över en tredjedel av Malis odlade jord upptogs av jordnötter. Risproduktionen, också huvudsakligen för export, satte nytt rekord 1972 på 174 000 ton.”

Numera är det snarare guld än jordnötter som kolonisatörerna tar ur Malis jord och för till USA och Europa. Malis barn arbetar i gruvorna. Det kan man se på You-tube

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: