Opinion

Tisdag 21 jan. -14. Carl Bildt, EU och kolonialismen

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 21 januari 2014

”Den 5 december 2012 beslutade den svenska riksdagen att ge regeringen i uppdrag att erkänna staten Västsahara. Så har inte skett. Utrikesminister Carl Bildt vägrar.” (Lena Thunberg i tidskriften Västsahara.)

Marocko håller Västsahara ockuperat. Där råder förtryck och kolonial utsugning. Samtidigt: Marocko är en av EU:s största mottagare av ekonomiskt stöd. Och EU hjälper Marocko att exploatera Västsahara. Och får genom avtal med Marocko rätt att fiska i Västsaharas vatten.

Den europeiska kolonialismen är inte slut, även om den numera mest sker genom storföretag. Som Shells exploatering (och förstöring) av Nigerdeltat, Nigeria. Eller det franska statliga företaget AREVAS uranbrytning i Niger. Eller de stora västliga guldföretagens utnyttjande av barn som gruvarbetare i Mali.

I dag går Frankrike in med soldater i Centralafrikanska republiken. Där råder inbördeskrig. Centralafrika är en gammal fransk koloni, utnyttjat för den rika förekomsten av guld och diamanter. Landet blev ”självständigt” 1960, men franska förblev det officiella språket. Tidningarna är på franska, TV på franska, men hälften av folket är analfabeter och medellivslängden för kvinnor 41 år, för män 40. Frankrike har härjat  landet och sedan lämnat det.

Nu växer Islam och al-Qaida i Centralafrikanska republiken, vars halva befolkning är kristen och vars nya premiärminister är kristen.

I detta läge vill Carl Bildt skicka in EU-soldater i landet, bland dem svenska soldater. Det är inte förståndigt. Det vore att ge al-Qaida vatten på dess kvarn, rena trumfen! EU och Europa – det är det gamla förtrycket, den gamla kristna utsugningen, Islams favoritfiende.

I stället bör Afrikanska Unionen vara fredsstiftare här, under FN-flagg. Och FN bör organisera stor materiell hjälp, utan religiösa förtecken. Vad Frankrike har gravt försummat får FN ta igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: