Opinion

Tisdag 10 dec. -13. Svinkallt i Sverige. Klimatet?

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 10 december 2013

The Global Warming. Och så är det kallare vintrar i Sverige.

Golfströmmen?

1997 gjorde Åsa Domeij och jag en rad intervjuer för Miljömagasinet. Våra samtal med forskare och politiker kom sedan i en bok med titeln ”Steg för steg mot Kretsloppssamhället”. Bland annat var vi upp på Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet och träffade docent Henning Rodhe. Här ett snitt ur samtalet:

– Norra Atlanten är ett nyckelområde i det globala klimatsystemet, säger Rodhe och letar upp några papper. Där sker en djupvattenbildning, vatten sjunker ner i djuphavet och tar med sig koldioxid ur luften och så vidare. Det är mycket viktigt vad som händer här i norra Atlanten. Djupvattenbildningen är kopplad till Golfströmmen. Då finns det några tecken i dag som gör att man börjat fundera på om en global uppvärmning kan leda till en försvagning av Golfströmmen, vilket ju skulle leda till kraftigt sjunkande temperaturer hos oss här i Skandinavien.

–  Varför skulle Golfströmmen försvagas?

– Den direkta orsaken till det skulle vara att det blir mera kallt sött – och därför lätt – vatten som kommer från isar som smälter runt polarbassängen. Lätt vatten som ligger på ytan hindrar vatten från att sjunka ner. Därmed försvagar det också djupvattenbildningen och golfströmscirkulationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: