Opinion

Torsdag 14 nov. -13. Klimatrisken välkänd sedan 1980

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 14 november 2013

EU-länderna träffas i Warszawa. Orkar dom samla sig nu till de radikala beslut som krävs för att en allvarlig situation inte ska bli mycket allvarligare?

Risken kände man till redan  före 1980. Men den 20 januari det året blev saken kraftigt understruken och rätt allmänt bekant genom följande rubrik på Dagens Nyheters kultursida:

Ökad förbränning av olja och kol/ kan ge världskatastrof om femtio år.

Det var Lars Emmelin från Miljövårdsprogrammet vid Lunds universitet och jag som hade haft ett samtal med docent Henning Rodhe på meteorologiska institutionen i Stockholm.

Rodhe sa: ökar vi förbränningen av olja och kol med fem procent varje år världen över tar det inte mer än 40 till 50 år innan vi fått dubbelt så mycket koldioxid i atmosfären. (…) ett koldioxidlager i luften av den storleksordningen runt hela klotet är som ett globalt drivhustak över allas våra huvuden. (…) risken finns att isarna vid Antarktis och på Grönland – inlandsisarna – börjar smälta och havet stiga.”

Till denna risk återkom pressen och miljörörelserna under hela 80-talet och hela 90-talet, hela 00-talet och åren därefter.

De politiska beslutsfattarna har visat intresse för frågan gång på gång. Men det vore fel att säga att dessa, de ansvariga, tagit risken på allvar.

Data om detta kan man inhämta i Anders Wijkmans och Johan Rockström bok ”Den stora förnekelsen” och i min självbiografi ”Moralisten och drakarna”.

Man har agerat som om det först måste ha hänt det som inte fick hända innan man på allvar tog itu med problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: