Opinion

Onsdag 9 okt. -13. ”…de döda skall icke tiga men tala”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 06 oktober 2013

”Hundratals döda kvar på havsbottnen”, står det i tidningen.

Döden på Medelhavet. Alla de flyendes, alla migranternas, död uppmärksammas nu. Men det har pågått länge.

15000 tusen personer uppges ha dött på vägen till Europa de senaste 20 åren”, skriver Annette Rosengren i sin bok ”Vinna eller försvinna – om flykt, asyl och hjälpare”. (2009)

Senare siffror är betydligt högre. Situationen har länge varit ohållbar, politiken irrationell.

FN:s biståndspolitik fungerar dåligt, eller inte alls. USA:s inofficiella krigföring mot al-Qaidaanknutna terroriströrelser med s k drönare – förarlösa plan, styrda från platser ibland hundratals mil bort – skördar många civila offer och – motverkar sitt syfte. Nykolonialism, utfiskning och ökenspridning undergräver afrikanska länders förtroende och ekonomi.

EU:s politik gentemot Nordafrika har länge varit lika irrationell som Euro-Tysklands gentemot Grekland och Spanien.

Flyktingarna – migranterna – i Afrika samlas till sin större del i Libyen. Där finns enligt uppgift för ett par år sedan två (2) miljoner papperslösa. Många bor i läger. Många arbetar för att tjäna ihop till en plats i en smugglarbåt, enda chansen att komma till Europa.. Den 28 september 2009 besökte utrikeshandelsminister Ewa Björling (M) Libyen. Med sig hade hon bland andra en representant från Svenska Rymdbolaget. Han deltog i resan ”i syfte att till de libyska myndigheterna sälja sitt system för flygburen övervakning”.

Via EU:s beväpnade gränsövervakning Frontex deltar Sverige i jakten på migranter från Afrika och Asien.

Denna politik är inte rationell. Utom döden i Medelhavet finns bland dess olyckliga effekter en underlättad rekrytering till de terrororganisationer som nu växer i Nordafrika, mer och mindre al-Qaidaanknutna. Boko Haram, AQIM (al-Qaida i muslimska Maghreb).

Om man orkade lämna sin fantasilösa, ansvarslösa och i längden farliga politik kunde man göra något positivt med den rika tillgången på människor och på sol-, vind och vågenergi i norra Afrika. Man kunde börja med en enorm undervisningsdrive i flyktinglägren, betrakta den arbetslösa ungdomen i Libyen och Algeriet som en enorm tillgång i den gigantiska uppbyggnaden av sol- och vindenergi och i den solenergibaserade tillverkningen av vätgas, framtidens drivmedel.

”Nej, de döda skall icke tiga men tala”, skrev Erik Lindegren i sin dikt ”De döda”. Det var andra världskrigets offer han tänkte på. Nu pågår ett annat slags krig, knappast mindre grymt i sin verkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: