Opinion

Måndag 19 aug. -13 Fega politiker. Reinfeldt (M) har talat.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 19 augusti 2013

Statsministern har hållit sitt ”sommartal”. Jag läser om det i Svenska Dagbladet. Det var i Gustavsberg. Han presenterade ett ”skattesänkningspaket”. Främst ett femte jobbskatteavdrag.

Vad är ett jobbskatteavdrag?

Wikipedia: ”För en person boende i Stockholms kommun med 23 000 kronor i bruttolön per månad blir skattesänkningen 1 452 kronor per månad med jobbavdragets steg ett, två, tre och fyra. Jobbskatteavdraget kan högst bli 1 825 kr i månaden. Taket på jobbskatteavdraget nås vid en månadslön om cirka 35 600 kronor. Efter detta ökar inte storleken på skattesänkningen. Beräkningarna baseras på en genomsnittlig kommunalskatt på 31,55 procent.”

Den skattepliktige behöver inte ansöka om reduktionen. Den beräknas automatiskt av skatteverket.

Nu vill alltså Moderaterna sänka skatten ytterligare:

”Främst ett femte jobbskatteavdrag, men också höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer, totalt till en kostnad av 16 miljarder kronor.”

Detta när skolan går på knä och vården drabbas av den ena skandalen efter den andra. Redan Göran Persson rustade ner. Moderaterna och dess alliansbröder har gjort samhället stängt och ogästvänligt för en mycket stor del av medborgarna. Vi har massarbetslöshet. Många lider verkligen svårt av samhällets svaghet.

Då rustar man ner ytterligare.

Samtidigt konstaterar vetenskapen – och inte bara den – att isen på Arktis smälter bort i allt raskare takt. Och att nu den rika förekomsten där av metangas fått fritt lopp på grund av detta.

Metangasen från Arktis bottnar och från den smältande tundran är ett mycket verksamt bidrag till drivhuseffekten. Metangasen är ännu verksammare än koldioxiden från bilarna, som ju redan åstadkommit oerhört mycket skada.

Våra politiker – de som har makten – är för fega för att ta de riskerna på allvar. Många kommer att få lida svårt på grund av detta.

I Afrika och Asien är effekterna av att man inte beaktat den risk som varit välkänd från 1980-talets början – de effekterna är nu uppenbara: årliga översvämningar på grund av rikare monsunregn och – samtidigt – en accelererande ökenspridning.  Bådadera leder till krigiska konflikter och stora flyktingströmmar.

Det är dags nu (mer än dags!) att sätta igång stora arbeten (solenergi, vindenergi, kollektivtrafik …) för att i möjligaste mån motverka arbetslöshet och klimatförändringar! Historiens dom kommer att falla hård över en generation politiker som visste allvaret men vägrade se det.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tomas Forser said, on 19 augusti 2013 at 10:24

    Så ser den förfärande ekvationen ut. Gott att några framhärdar med att påpeka det.

    Tomas F.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: