Opinion

Fredag 16 aug. -13. Egypten, Algeriet, Somalia …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 16 augusti 2013

”Bortdrivna från makten i Egypten och med hundratals döda anhängare i bårhusen förbereder sig Muslimska brödraskapet för nya ‘martyrskap’. Alla varningsklockor ringer för Egypten inför dagens fredagsbön”, skriver Bitte Hammargren i dag i Svenska Dagbladet.

Vidare: ”Det finns många likheter mellan dagens Egypten och Algeriet i början av 1990-talet. Då berövades de algeriska islamisterna i FIS den valseger de var på väg att få i en andra valomgång. Resultatet blev ett blodigt inbördeskrig som drog till sig extrema jihadister i kampen mot den algeriska militärledningen.”

Ytterligare en parallell: Somalia.

Där höll det på att ordna upp sig. En moderat islamisk makt, ”De tolv domstolarna”, hade tagit makten, och man kunde till och med gå tvärs igenom Mugadishu utan att bli pungslagen av någon krigsherre.

Då fick CIA för sig att ”Domstolarna” var al-Qaida, vilket de inte var, och USA började bomba deras ”fästen”. Till yttermera visso bad man Etiopien, Somalias urgamla fiende, att invadera landet, vilket också skedde: med 10 000 välbeväpnade soldater.

Därmed hade man bäddat för en radikalare islamism: al-Shabab. Denna terroriströrelse växte sig stark med hjälp av CIA:s insatser och Etiopiens invasion.

I går läste jag i tidningen att Läkare utan gränser nu drar sig tillbaka från Somalia. Det finns ingen säkerhet alls där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: