Opinion

Fredag 28 juni -13. Allianser

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 28 juni 2013

Sveriges överbefälhavare stryker under hur viktigt det är att vi samövar med Nato, läser jag ena dagen i Svenska Dagbladet.

Andra dagen läser jag på nätet en artikel ur tidningen Leadership, Nigeria.

”Time For A Strategic Security Relationship Between The US And Nigeria.”

Stora bokstäver över hela linjen. Det rör sig om ett samarbete mellan Natos största makt och Nigeria.

Nigeria är djupt plågat av Boko Haram, en terrorgrupp med förbindelse till al-Qaida. Här råder praktiskt taget inbördeskrig.

En nigeriansk general har lyckats få löfte om hjälp från USA:s styrka i grannlandet Niger.

Där har USA en bas för obemannade bombare, sk drönare. ”The US had earlier this year established a drone base for the sake of dealing with the Boko Haram terror threat in Nigeria, and other countries in the west and central African region.”

Nigeria måste komma till rätta med terrorismen. Frågan är om detta är rätta sättet. Drönar-bombningarna är kända för att skörda civila offer. I Pakistan har de skapat stora problem – främst en växande terrorism. Risken är stor att Boko Haram här och där får rätten på sin sida hos befolkningen kring de oskyldiga offren.

Linjer har en tendens att räta ut sig – Nato mot tredje världen – Sverige delaktigt – – – om vår överbefälhavare får som han vill.

Sverige kunde vara en egen röst i världsdebatten. Hur hindrar man rekryteringen till terrorism och kriminella gäng. Fördjupad demokrati, rättvist välstånd, full sysselsättning, stark offentlig sektor, ett öppet och solidariskt samhälle, en politik inställd på jämlikhet.

Mycket elände i Asien och Afrika har växt ur nykolonialism och plundring. Om Sverige formellt eller informellt ansluter sig till Nato, ger vi världen fel signaler. ( … och riskerar dessutom att Ryssland får för sig att det kvickt som attan måste ockupera Sverige, om en krigsrisk skulle dyka upp, av misstag eller inte. Man kan ju inte lämna en sådan bas fri för väst, som dessutom har kryssningsmissiler, som egentligen bara är användbara om de skjuts från Norska havet genom svenska dalgångar mot mål i öst.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: