Opinion

Måndag 3 juni 2013. Nato, Sverige en självständig kraft …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 03 juni 2013

Nato och vår trygghet?

Nato drar på oss intresse från Ryssland. Om vi är med i Nato, inofficiellt eller officiellt, blir det ett förstahandsintresse för Ryssland att – i fall av krig som uppstått av misstag eller inte – ockupera oss. I preventivt syfte. En sådan ”bas” som Sverige kan inte få ligga orörd, ”inser” man då. Nato har ”kryssningsmissiler” avsedda att skjutas – smyga – genom svenska dalgångar mot Petersburg och andra befolkningscentra på andra sidan Östersjön.

Rysslands utveckling idag är illavarslande. Alltmer auktoritärt. Alltmer militärt.Redan Putin har fascistiska drag. Putins efterträdare kan bli en hög militär med mer fascistiska drag.

Sådana ”överraskningar” är det realistiskt att befara.

Sverige, en demokrati, ska ha ett värnpliktsförsvar. Det ligger i demokratins jämlikhetskrav. I princip alla ska vara med och försvara landet. Då är också alla betydelsefulla. Det finns ett solidariskt tänkande i detta som svär mot det utstötande samhälle vi fått, ett samhälle där alltför många hamnat utanför.

I Tredje världen blir Nato och EU alltmer associerat med USA:s olika krig, där de civila offren blivit uppseväckande många. Sedan man valt att bekämpa terrorister i Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalia och en rad andra länder som Nato-USA inte officiellt är i krig med – att bekämpa dem med förarlösa plan, ”drönare” – har många oskyldiga civila dödats vid anfall från luften. Denna orättfärdighet – dessa brott mot Genèvekonventionen – noteras med en bitterhet och en hämndlystnad, som troligen bidrar till al-Qaidas rekrytering.

Dumheten är enögd.

Om det är trygghet, solidaritet och allas välstånd vi vill skapa bör vi akta oss för att skapa fiender och samtidigt aptera bomber (kärnkraftverk exempelvis)  mitt ibland oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: