Opinion

Onsdag 22 maj -13 Såret i Husby. Kristina Persson!

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 22 maj 2013

Kravallerna i Husby är bilden av den förlorade välfärden. Klyftorna har ökat. Den relativa fattigdomen har ökat.Liksom den absoluta. Husby är ett varigt sår. Var femte ungdom där mellan 16 och 19 varken arbetar eller studerar. Vad gör arbetslösheten – obehövdheten, utanförskapet – med en ung människa. Att inte vara efterfrågad. Mitt arbete med arbetslösheten – raden av samtal jag har i Fria Tidningen med företrädare för olika politiska partier – har fått mig att läsa om Lars Ahlins roman ”Tåbb med manifestet”.

Lars Ahlin var själv en arbetslös yngling långa perioder under 30-talet. Han visste hur det kändes att inte vara behövd, att stå utanför. Dock: ”Tåbbs förtvivlan var emellertid inte mörk och medvetslös, den dränkte inte hans sinnen och tillfogade honom inte en blind och nyanslös smärta som gjorde honom dovt apatisk. Tvärtom. Någonstans i hans förtvivlan levde några ord och han drogs obevekligt till dem, och när han nådde dem sprängde de upp i hans medvetande som vilda röda hingstar.”

Tåbb har den marxistiska tolkningen av sin tillvaro.

Jag vill inte påstå att det var den rätta tolkningen.

Men det var en tolkning. Vilken tolkning har de unga i Husby?

Moderaterna som leder regerandet i Sverige 2013 kallar sig ”Sveriges enda arbetarparti” och säger sig har full sysselsättning på sin agenda.

Men den politik man för vidmakthåller arbetslösheten och ökar klyftorna. Ett moderatparti som kallar sig arbetarparti och samtidigt först och främst gynnar den rika delen av befolkningen – gör sig skyldigt till ett hyckleri av närmast parodiska dimensioner.

Åter till verkligheten och vad den kräver! Den 28 april skrev ekonomen Kristina Persson(S), f.d. vice riksbankschef, på Brännpunkt i Svenska Dagbladet bland annat följande:

”Sverige har sedan länge stora och växande överskott i såväl budget- som bytesbalans. Finansmarknadernas förtroende för Sverige är stort. Att i ett läge med lågkonjunktur, massarbetslöshet och starka finanser fortsätta prioritera det finansiella sparandet är inte rimligt. Det har lett till att Sverige har halkat efter i investeringstakt både i jämförelse med andra länder och historiskt. Det vore mycket klokare att använda överskotten till investeringar som kan säkra en god ekonomisk utveckling i framtiden. Det är investeringar i hållbar tillväxt som kan göra det möjligt för oss att finansiera den framtida välfärden.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: