Opinion

Torsdag 2 maj -13. ”Investera Sverige ur krisen”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 02 maj 2013

” Få länder, om ens något, har ett bättre utgångsläge än Sverige för att föra en klassisk stimulanspolitik genom ökade investeringar.”

Det skriver Kristina Persson, ordförande för Global Utmaning, på Svenska Dagbladets Brännpunkt 28 april i år, det år då varken S eller M tycks måna om annat än utgiftstak och överskottsmål.

Kristina Persson skriver:

”Sverige har sedan länge stora och växande överskott i såväl budget- som bytesbalans. Finansmarknadernas förtroende för Sverige är stort. Att i ett läge med lågkonjunktur, massarbetslöshet och starka finanser fortsätta prioritera det finansiella sparandet är inte rimligt. Det har lett till att Sverige har halkat efter i investeringstakt både i jämförelse med andra länder och historiskt.”

Kristina Persson har varit vice riksbankschef. Hon vet vad hon talar om:

”Vi behöver kraftigt öka både de offentliga och privata investeringarna. Staten bör investera i ny infrastruktur, för exempelvis elbilar och järnväg, bygga ut elöverföringen, främja investeringar i sol och vindkraft, forskning och utveckling, se till att bostäderna i miljonprogrammet renoveras och stimulera nybyggnation.”

Detta är i stort Miljöpartiets program. Liksom Vänsterpartiets.

Socialdemokraterna får skärpa sig, om de inte ska bli akterseglade av progressiva ekonomer och partier som vill föra klassisk socialdemokratisk politik av märket Per Albin Hansson.

Och Centerpartiet bör erinra sig att Axel Pehrson-Bramstorp, ledaren för dess moderparti, Bondeförbundet, gjorde upp med Per Albin om det offensiva program som på 30-talet räddade Sverige ur den tidens stora depression.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: