Opinion

söndag 28 april -13. EU i Somalia. ”Sveriges stridsfartyg HMS Carlskrona …”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 28 april 2013

Först fiskade de rika ländernas enorma trålare ut och bort fiskbeståndet längs Somalias kust. Sedan kom samma rika länder och dumpade sitt avfall där. Därpå beväpnade sig den bestulna fiskarbefolkningen. Somalias pirater prejade handelsfartyg från Väst och Öst.

De krigiska övergreppen var ett svar på stöld och nersmutsning.

Försvarligt?

Knappast.

Men begripligt. Och det sitter något väldigt obehagligt i att vi svenskar bidrar med stridskrafter till kuvandet av de somaliska fiskarna som tycker sig ha funnit att det var nödvändigt att ta till vapen.

Svenska Dagbladet i fredags (28/4): ”Besättningen på Sveriges stridsfartyg HMS Carlskrona kan få allt mindre att göra fram till slutdatumet för sommarens insats. Anledningen är att kampen mot de somaliska piraterna i vattnen kring Adenviken börjat ta skruv.”

Om man ser till hela situationen – alltså  h e l a situationen  – liknar det inte nykolonialism? Alltihopa har ju uppstått ur att vi i Väst tagit för oss av deras naturtillgångar – som om det givet var vårt.

Jämför Shells exploatering av Nigerdeltat och Nigeria. Förstört vatten. Förstörd mark. Förstörd skog. En okontrollerad gasförbränning som starkt bidrar till klimatförändringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: