Opinion

Tisdag 8/1 -13 Snö. Svante Nycander rannsakar Svenskt Näringsliv

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 08 januari 2013

Nästan en decimeter nysnö i natt. Blixthalka på Gethagsvägen till synes under planering … Sopade vägen upp till trappan, dvs en liten ”sopväg” i mitten, ner till gruset. Läste igen Svante Nycanders uppgörelse på DN Debatt med ”Svenskt Näringslivs politiska insatser”, dvs Timbros nyliberala propagandainsats under 80-, 90-, 00, och 10-tal hittills. Såhär skriver han:

”Det var inte givet att Timbro skulle sprida nyliberala idéer, men så blev det när man engagerade unga entusiaster, en del med drogliberala sympatier, som tagit intryck av ‘I morgon kapitalism’ av Henri Lepage, ‘Frihetens grundvalar’  av Friedrich Hayek, ‘Urkällan’ av Ayn Rand och ‘Anarki, stat och utopi’ av Robert Nozick. Att SAF och Timbro var emot socialdemokratisk och facklig kollektivism utan att vara för något visst borgerligt partis idétradition innebar ett tomrum som krävde att fyllas.”

Det fylldes av ganska så rå kapitalism. Och Svante Nycanders efterträdare på DN hjälpte nyliberalismen på traven. Förlåt om jag nu återger vad jag i min bok ”Demokrati” skrivit om och citerat från en artikel (DN 18/12 1994) av Hans Bergström.

”Svensk socialdemokrati har ingenting lärt, skriver Bergström. Man tror att man lever i 70-talets Sverige, där det bara var att lägga skatt på ‘övervinster’, förmögenheter och sparare. Men det fungerar inte längre: i dag står det varje svensk fritt att öppna konto i andra länder.

Ni ska inte tro att ni kan komma åt oss sparare, lyder budskapet mellan Bergströms rader. På raderna står: ‘Vad innebär ‘avsättningsskatt’ när svenskar kan köpa pensions- och kapitalförsäkringar i England eller Norge eller varsom’.

Och nu blir Hans Bergström hånfull. Vi som har pengar, framgår det av hans text, vi har nu tillgång till individuella strategier för att förebygga risker och hot. Underförstått: det rika Sverige, över- och medelklassen, har räddat sig över gränsen, ni kommer inte åt oss längre. Artikeln slutar: ‘Förstår rörelsens folk vilken eld man nu leker med, med alla propåer om att ersätta besparingar med slag mot ‘kapitalet’ ? Troligen inte. Självförståelsen släpar efter realiteterna. Man tror sig leva i en verklighet av entydiga begrepp, nationell inlåsning och politisk förtroendekontroll som inte längre finns.’

Hans Bergströms budskap till dem som ingenting har är deras maktlöshet, Efter avregleringarna och det fullbordade medlemskapet i Europeiska Unionen kan man inte skattevägen föra utjämningspolitik, försöker man försvinner tillgångarna ur landet.”

Svante Nycander var den siste chefredaktören på DN som betonade jämlikhetskravet som en del av liberal politik. Utan detta krav undergrävs friheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: