Opinion

Lördag 29 dec. Europa – Grekland – en våg av rasistiskt våld.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 29 december 2012

Mitt i överflödet och njutningarna. Så många vänner, så mycket mat. Glögg och pepparkakor.  Jaja. Mitt i allt överflödet. Den dagliga ordningen. Tryggheten. Jag har fått svårt att skriva. Min svartsyn plågar mig. Varför ska jag plåga andra? Alla vill vi ju ha det ljust och glatt omkring oss. Jag njuter av min omgivning. Också av att att skotta – och sopa – snö. Faktiskt. Och det har getts rika tillfällen till det den här julen. Försöker så länge det går sopa mej ner till gruset.

Min helhetssyn är –  för? – mörk. ”Sopar mej ner till gruset”. Läser:

”Det är inte bara på Symi som Grekland, som befinner sig på randen till statsbankrutt, kompromisslöst slår ned på immigranter och flyktingar. Med stöd av Frontex, EU:s gemensamma insatsstyrka, har den grekiska regeringen stängt människosmugglarnas port mot Europa, landgränsen mot Turkiet i Evrosregionen. (…) Under en rad år har uppemot 90 procent av alla immigranter till Europa kommit denna väg men sedan augusti har Grekland placerat ut 1800 poliser längs gränsen. Dessutom är ett stängsel under uppförande. Resultatet är att medan det tidigare kom 2000 personer över gränsen varje vecka sjönk antalet i september till 30 personer. Det har fått människosmugglarna att i stället ta den farligare vägen över havet. I september kostade det 60 personer livet då en båt med immigranter sjönk utanför Turkiets kust. Över hälften av de omkomna var barn.”

Så står det i senaste numret av Amnesty Press. Där kan man också läsa:

”Utöver detta upplever Aten en våg av rasistiskt motiverat våld mot immigranter som slås ned på öppen gata. FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat 83 fall under årets första nio månader men tror att antalet är långt högre. Våldet länkas samman med fascistiska grupper som har anknytning till Gyllene gryning, ett nazistiskt parti som har 18 platser i parlamentet och som enligt opinionsundersökningar i dag har ännu större stöd än de sju procent som gav partiet sin röst i juni.”

I hela Europa växer den extrema högern och dess främlingsfientlighet. Det är en följd av en politik ägnad och dömd att öka klasskillnad och fattigdom. Samhällets nedrustning, den gemensamma – offentliga – sektorns nedrustning har lett till en fullständigt oacceptabel grad av arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten är skyhög till och med i Sverige.

Situationen formligen ropar på en keynesiansk politik. I dag finns ett enormt behov av att rusta Europa och hela världen mot stora klimatrisker. Arbetslösheten kunde kraftigt decimeras genom sådana insatser. Men våra ledare fungerar inte som ledare utan som blinda tiggare på en trissad röstmarknad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: