Opinion

Lördag 8 dec. -12 Frankrike och invasionen i Mali. Marocko …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 08 december 2012

Frankrike, Tyskland, Italien, Polen och Spanien träffades i Paris. FN:s generalsekreterare var också där, Ban Ki Moon. Man diskuterade invasionen i Mali. Frankrike vill ha med sig hela Europa.

Marocko är redan med. Efter en uppgörelse med Frankrike.

Därmed drar man in även Västsahara, ockuperat och mer eller mindre plundrat av Marocko. Ska man ha baser där? Det har talats om ”drönare” i sammanhanget. Då kan man befara många civila offer.

Är man säker på att man verkligen kan hålla kriget begränsat och därmed frälsa Mali från al-Qaida? Finns det inte en risk att man drar in hela regionen i ett storkrig. al-Qaida finns nu i hela norra Afrika.

Kollade intervjuer på You tube: ”France pushing Europe to join Mali invasion”.

Det finns en rädsla i Mali att invasionen kan medföra stor förstörelse. I Libyen kunde inte Frankrike hejda sig riktigt. Där förekom från dess sida en hel del ”illegal bombings”.

Hjälp i stället Mali inifrån Mali, vill man ropa. Dra inte in hela regionen i ett krig lett av den gamla kolonialmakten Frankrike. al-Qaida i stort kan bara besegras genom att man undergräver dessa rekrytering. Med bistånd och jobbskapande insatser där befolkningen får sin rättmätiga del i naturtillgångarna. Solenenergin i Sahara och Sahel tillhör dem som bor där.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kaj B. Genell said, on 09 december 2012 at 23:20

    Din blogg är intressant att följa.Den uppmanar implicit till kunskapssökande. —- Till en del tillhör läsandet av den numera bearbetningen av de ständiga, men .som det tycks – med tiderna skiftande , problemen kring 1.) vad det är att vara en samtida människa och 2.) vad det är att driva opinion. — En herrans massa problem är det fråga om. Jag funderar mycket över om man kan sätta dem i någon ordning. Alla och envar kan kräva rättvisa. Inser man. ( Ordningen får vika.) Då blir man ( jag) så ödmjukare än vanligt i sinnet inför dem som – faktiskt ! – tar på sig den svåra uppgiften att söka driva en opinion.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: