Opinion

Lördag 24 nov. -12 … att erkänna Västsahara …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 24 november 2012

Jag läser i  Fria Tidningen att dom rödgröna i riksdagens utrikesutskott röstade för ett erkännande av Västsahara, ockuperat  sedan 1975 av Marocko.

Allianspartierna röstade emot.

I det läge som nu uppstått i norra Afrika är nej-hållningen en dumhet.

I stället går nu USA-Frankrike (läs Nato-EU) på Marockolinjen, allierar sig med ockupationsmakten Marocko i gemensamma anfall med drönare för att komma åt inte bara  islamisterna i norra Mali utan terrorismen i hela  nordvästra – för att inte säga norra – Afrika.

Risken är att man jagar den frustrerade ungdomen i Västsahara, sedan barnsben plågad av ockupationsmakten Marocko, i armarna på al-Qaida. Vad har Polisario att sätta emot när den välbeväpnade desperata absoluta tveklösheten målar gryende makt på väggen.

Här finns en djup misstro mot Väst och Nato. Inte minst Frankrike har av och till låtit nykolonialismen blomma i kolonialismens gamla oaser i länder som Västsahara, Mauritanien och Niger.

EU gör ett stort misstag om man inte nu rycker ut med bistånd i stället för drönare. Alltför många civila har redan dödats i det inofficiella krigstillstånd som en tid rått i Nordafrika.

Hjälp Mali inifrån Mali, dra inte in landet i en storkonflikt à la Afghanistan-Pakistan-komplexet, där talibanerna efter elva års krig – och mellan 20 och 30 tusen civila döda – tycks utgå med – ja ser det inte ut som en seger …

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kaj B. Genell said, on 25 november 2012 at 20:45

    Bara en metakommentar här: ……det är svårt att begära något av EU, vars nuvarande form jag ( och många med mig …..) är emot, och var emot från första början. EU kan onekligen , i och med sin blotta konstruktion, karaktäriseras som en ”munkavleunion”. Diplomatien från enskilda länder har ju tystats, effektivt, genom bildandet av EU. Detta är – enligt min mening – en av de mest katastrofala konsekvenserna av eu-medlemskapet, som är skapat av ( enl. min mening ) oförnuftiga ( tanklösa ) människor, alt. människor , som sökt personlig vinning genom att skapa denna union.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: