Opinion

Tisdag 20 nov. -12 ”Den stora förnekelsen”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 20 november 2012

Nu har jag hittat boken jag skulle ha citerat ur i går: ”Den stora förnekelsen” av Anders Wijkman och Johan Rockström. Här är mitt citat, från sidan 167:

”IPCC:s senaste rapport lämnades i början av år 2007. Sedan dess har ny forskning presenterats, som tyder på att känsligheten hos klimatsystemet kan vara större. IPCC har i sin rapport till exempel inte inkluderat ”långsamma återkopplingar”, som minskat albedo när isar och glaciärer krymper – då vita ytor blir mörka och därmed absorberar, inte reflekterar, merparten av den inkommande solstrålningen – eller risken för att läckage av metan från tundran i Sibirien och Alaska ökar kraftigt. Om dessa faktorer inkluderas går det inte att utesluta en temperaturökning på upp till 6 grader (plus/minus 2) (enligt Hansen med flera, 2008). Detta är en dramatisk slutsats. (…) I början av 2011 publicerades för övrigt en studie som pekar på att metanutsläppen från den sibiriska tundran är väsentligt större an vad som tidigare antagits (enligt Shakova med flera, 2010).”

Beträffande ”ett djärvare svar” på vad som nu behöver göras – se Rockströms, Wijkmans och min artikel på DN Debatt i lördags (17/11).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: