Opinion

Lördag 29 sept. -12 ” … vänsterliberal … ”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 29 september 2012

En och annan tyckte nog det var konstigt att att jag kallade vänsterledaren Jonas Sjöstedt vänsterliberal. Men om jag fattat honom rätt vill han återföra vad man privatiserat de senaste femton tjugo åren och göra det statligt eller kommunalt igen, sjukvård, skola – allt detta som den nyliberala eran fört ut på marknaden och därmed i förskräckande grad gjort dåligt, diskriminerande, kort sagt den politik som ökat klasskillnaderna, gjort många fattiga, bidragit till massarbetslösheten, den politik som skapat ofrihet för de många och privilegier för dem som historien och ödet redan gynnat.

Alltså: det är fråga om en återgång till Palmes politik och en brytning med Ingvar Carlssons och Göran Perssons äventyr. Men Palme var knappast socialist. Han var vänsterliberal.

Varför vill jag betona det? Därför att det sätter friheten i fokus: allas frihet, inte minst den frihet som iscensätter jämlikhet.

Men varför inte kalla det socialism? Därför att socialism innefattar ett så rikhaltigt centraliserande att det kväver mycket som nog går bäst enskilt, allt som är totalt blir lätt kvävande.

Ja … ja. Jag måste nog grubbla vidare på det där.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. tomas forser said, on 29 september 2012 at 15:21

  Jag tycker det var en listig precisering i den allmänt förvirrade ideologiska debatten. Socialdemokratin uppträder ju tyvärr stelbent och ängsligt och socialism kan snart innebära va fan som helst. Bl a auktoritär centralism. Jonas Sjöstedt är vad jag kan förstå fri från sådana böjelser och skulle vänligt men bestämt tacka nej till både hammare och skära.

  Hälsningar
  Tomas
  — synd jag missade dig när du nyss var i Göteborg!

 2. Kaj B. Genell said, on 21 oktober 2012 at 20:58

  ” Därför att det sätter friheten i fokus: allas frihet, inte minst den frihet som iscensätter jämlikhet.”… är väl en dunkel poesi.. Det råder ju en latent motsättning mellan frihet och jämlikhet, då den starke frie sällan månar om den svagares jämlikhet. Man måste nog ha en Lichtenbergsk stark skepsis inför orden ”frihet” och ”liberal” om man skall kunna reda ut saker. Är det inte på tiden att göra sig av med termen ”liberal” som honnörsord, och istället mena att liberalismen – historiskt – är skuld till bl.a. den klimatsoppa vi nu sitter i dessa konstiga grådagar. Varför inte anklaga liberalismen (!) så hårt man kan. Om man inte gör det – då händer inget.

 3. Kaj B. Genell said, on 27 oktober 2012 at 21:30

  Hade jag haft en blogg , så hade jag kommenterat kommentarerna. Korkade eller inte. Det ligger en viss idé om dialogicitet i detta med bloggande. En levande blogg. Annars kan man ha en hemsida.Ganz und gar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: