Opinion

Torsdag 30/8 Paul Ryan, Annie Lööf, Stefan de Vylder

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 30 augusti 2012

Paul Ryan kan bli vicepresident i USA. Han har nominerats och hållit sitt tal.

Vad har Paul Ryan gemensamt med Annie Lööf?

Svar: en husgud: Ayn Rand.

Vem var Ayn Rand? Svar: En nyliberal kvinnlig filosof, född i Ryssland, etablerad i USA.

I sin bok ”Kapitalismen: det okända idealet” (på svenska 1983 på Timbros förlag) betonade Ayn Rand att staten inte är nödvändig, att skatt är stöld, att äganderätten är helig, att den svältande inte har rätt att kräva att någon skall ge honom/henne mat, en sådan begäran kränker den ägandes äganderätt. Om man lämnar fältet fritt för marknaden att agera, ordnar sig allt till det bästa. Bort med alla regleringar.

Ayn Rand är en nyliberal filosof. Man kan inte säga att Europa har följt hennes inhumana program. Inte mer än till en viss grad. Men man har i hennes anda försvagat samhället-staten genom stora skattesänkningar plus omfattande avregleringar. Det har lett till större klyftor mellan människorna, en ny fattigdom,  svaga institutioner, stor arbetslöshet.

Stefan de Vylder har på ett lysande sätt beskrivit utvecklingen i sin bok ”Världens springnota”. Och i nr 2 av tidskriften Social Politik i år förordar han att Sverige tar upp stora lån för att sätta i gång saker och ting. ”I vår del av världen är vi några få länder – Sverige, Norge, Tyskland, Holland och ett par till – som har överskott. Vi skulle kunna ge draghjälp, gärna med lite inflation, det är ingen katastrof efter tio år med extremt låg inflation. Det finns massor att göra, men det görs inte.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: