Opinion

Tisdag 3 juli -12. Optimism … forts. från igår.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 03 juli 2012

Det finns chanser. Det är inte helt mörkt. Solen går upp varje morgon. Solenergin är verksam överallt. Den ger oss grödorna, strängt taget – livet. När solen en gång slocknar, slocknar jorden.

Men som vi nu har det ordnat – råder obalans. Vi har skaffat oss ett lager koldioxid i atmosfären. Det verkar som glaset på drivhuset. Vi håller på och håller på hela tiden, att bättra på det. De enorma städerna i Europa och USA, Indien och Kina är som väldiga maskiner, den täta trafiken sänder upp och sänder upp – hela tiden, alltefter hur trafikdygnet sveper över jorden – växthusgaser till atmosfären som är vår levnads betingelse. Monsunregnen blir rikare då, översvämningarna i Asien dödande farliga, torkan söder om Sahara kvävande.

Och så vidare. Arktis isar smälter, blottar väg för oljeintressen. Jakten pågår nu. Vad har vi att sätta emot? Världens ledare tycks inte ta saken på fullt allvar.

Men Christian Azar och hans medförfattare i International Herald Tribune är inte pessimister. Det pekar på framgångar för solenergin. Danmark får 20 procent av sin energi från vindkraftverk. Tyskland får 40 procent av den el som används i landet från solen. Och i världen som helhet hämtas från sol och vind inte mindre än 300 gigawatt. Det är lika mycket som 50 kärnkraftverk ger i fråga om energi.

Möjligheterna finns. Saker och ting behöver göras.

Ungdomsarbetslösheten inom EU ligger på 22,4 procent.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. tomas forser said, on 03 juli 2012 at 18:46

    22,4 procent! Kan misslyckandet skrivas tydligare. Men Carl B. Hamilton hojtar mera EU och att vi skall vända blad och se framåt. En Kamikazepilot i nya kläder.
    Tomas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: