Opinion

Måndag 7 – onsdag 9 maj -12. Partiledardebatten – vad är uppdraget?

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 07 maj 2012

Partiledardebatten igår. Den var bra. Och samtidigt skrämmande. På visst sätt. För allvaret kommer inte riktigt in i centrum.

Fokus på det nödvändiga?

I lördags stod en liten artikel i Svenska dagbladet. Rubriken var ”Stora utsläpp av metan i Arktis”. Och i texten:

”Stora mängder metangas läcker ut från Norra Ishavet norr om Alaska, enligt en ny studie.” Vidare:

”Tidigare studier i Sibirien har också gett belägg för omfattande metanläckage i de arktiska regionerna. Metan är en av de mest potenta växthusgaserna.” Vidare:

”Väldiga mängder metan finns bundet i permafrosten i Arktis och oro har länge funnits för att metanutsläppen ska öka dramatiskt när temperaturerna stiger.”

Forskarna har gång på gång understrukit risken för en acceleration av drivhuseffekten om metanet skulle komma loss i Arktis och på tundran.

Här finns goda grunder för ett underkännande av regeringens politik. Utsläppen av koldioxid har ökat i Sverige senaste året med 11 (elva) procent. Både Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin underströk detta. Men de kunde ha understrukit allvaret i det mera, betonat konsekvenserna av de stora konsumtionsländernas nonchalans, inte minst för migrationen. En ny värmevåg koloniserar Afrika och Asien med olycka. Stora delar av länderna där.

En flyktingvåg från Afrika, där savannen blir öken, föses tillbaka av EU. Detta sker redan – sedan ett antal år tillbaka. En acceleration av uppvärmningen kan ge ohanterliga vågor av flyktingar från Afrika och Asien. Redan nu reagerar Europa med växande främlingsfientlighet och till och med fascism.

Här krävs ett vidgat grepp om ämnet – allvarliga försök att aktualisera problemet i hela dess vidd och med kravet på fred, jämlikhet och mänskliga rättigheter i förgrunden.

Dags att våra politiker på allvar också lyfter in de stora positiva möjligheterna i sina kalkyler. Solenergin.

”Nordafrika kan förse Europa med all energi som behövs”, skrev Lars Anders Karlberg i Ny Teknik 13/3 2009. ”Det räcker med en yta i Saharas öken som motsvarar ett mindre europeiskt land.”

Reinfelt och Björklund försökte i partiledardebatten få med sig Löfven in i bejakelse av nybyggen inom kärnkraften. Vilken brist på utblick! al-Qaida växer, inte bara i Nordafrika. Drönartrafiken – små obemannade bombplan som kan styras av personer hundratals mil bort – växer ändå mer. I USA är man allvarligt oroad för vilka möjligheter terrorister erbjuds genom dessa små behändiga obemannade flygplan. Drönare tillverkas nu praktiskt taget överallt, även i Sverige. Att då erbjuda den växande terrorismen sådana mål, som kärnreaktorer utgör, det är en dumhet utan like. (Googla på ”Drones make killing cheaper” eller ”Fear of increased warfare as drone market explodes.”)

Nu ska jag begå risken att citera mig själv. Så här avslutade jag en debattartikel i Dala-Demokraten den 4 december 2009, sedan jag citerat Lars Anders Carlberg  om Nordafrikas rikedom på energi:

”Vem äger Sahara? De som bor där, vore väl ett naturligt svar. De unga män och kvinnor som drunknat de senaste åren utanför Afrikas kust till följd av bland annat EU:s gränsövervakning – var det solens i Sahara rättmätiga ägare? Borde vi inte ta emot dem som kommer och ge dem den skolning som behövs för att de själva ska kunna utnyttja sina naturrikedomar. Kunde inte det förkättrade biståndet gå ut på det? Så kunde vi skapa fred – i stället för att jaga folk i armarna på al-Qaida. Och sen gå omkring och vara så livrädda att vi blir enfaldiga.”

Fantasier! Säger du.

Tyskarna är redan i gång med solenergi från Sahara. Stora planer. Googla på det, får du se!

al-Qaida är också på gång. I Sahel-länderna där arbetslösheten ökar dramatiskt, bland annat till följd av torkan i spåren av ”global warming”, i sin tur en biprodukt av oljeeldning och massbilism.

Mycket att sluka på en gång. Men politiska gräl som hanterar mindre problem medan de stora växer bakom ryggen – vad ska man säga om dem?

Här finns ett uppdrag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: