Opinion

Måndag 30 april -12 Asp, Agenda, Adaktusson,journalisterna och Miljöpartiet …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 30 april 2012

I en undersökning av professor Kent Asp, Göteborg, visar det sig att Sveriges journalister, en majoritet av dem, sympatiserar med Miljöpartiet. TV-programmet Agenda tar upp problemet. Ögonen står brinnande ut på programledaren. Kallade till rannsakningen är Mats Svegfors och Lars Adaktusson.

Adaktusson tycker nyheten är förfärlig. Miljöpartiet ingick i det socialistiska blocket härförleden.

Miljön – vad är det? Vad representerar ordet? Ett svar på frågan är ”den stora risken för en klimatförändring som kan förstöra viktiga delar av matförsörjningen på jorden”. Detta i ett läge när vi redan har en svältkatastrof. För vad annat kan man kalla det faktum att bortåt miljarden människor på klotet lever på och under svältgränsen.

Om man är en medveten människa – och journalister bör ju vara det – är det inte konstigt om man redovisar sympati för det parti som har miljön högst på agendan.

Det kan ju finnas ett stort – sakligt motiverat – missnöje med den politik som förs på området. Den är för riskabel genom sin otillräcklighet.

Härtill kommer att Miljöpartiet inte har någon enda egen daglig tidning.

Alla riksspridda morgontidningar i Sverige är borgerliga. Och praktiskt taget alla dagliga tidningar pläderar för en annan politik än miljöpartiets.

Så om journalisterna på tidningarna – en majoritet av dem – sympatiserar med miljöpartiet – så är det nog inte så farligt.

Tvärtom borgar det för att medvetenheten på miljöområdet kan ha något – ja något – bättre odds än vad man kunnat tro med hänsyn till den bedövande (och sövande) snedfördelning inom pressen som marknaden har ställt till med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: