Opinion

Onsdag 18 april 2012. … ut ur mörkret … ? Solen …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 18 april 2012

Har läst vad jag skrivit. Det var inte roligt. Så mycket mörker! Så stor pessimism! Men solen har ju varit framme. Vilket fint vårväder det var när Gunnar och jag promenerade på Skeppsholmen! Och vilken god smörgås han bjöd på! Och kakan till kaffet var inte fy skam den heller. Och sen gick vi på promenaden längs Saltsjön och såg mot Katarina kyrka och solen blixtrade i vattnet, och vi gick ombord på det stora segelskeppet af Chapman och såg Gamla Stan ligga där vårligt speglande sej i vattnet, och gräsmattorna var gröna och det fanns vitsippor, vintergäck och två stycken tusenskönor.

Skulle vi vara i stånd att rationellt ta vara på jordens tillgångar och fördela dem enligt principen ”Alla har rätt till ett drägligt liv”?

Se min anteckning om Nigeria häromdagen (7/4). Kunde vi tänka oss en väg ut ur den krisen? Tvinga Shell att betala sin skuld? Vidare? Vadå? Överbefolkning? Anglikanska kyrkan är störst där. Där finns mycken tvekan när det gäller barnbegränsning. Metodisterna är något liberalare. Minst 80 miljoner människor i Nigeria ligger under FN:s fattigdomsgräns. 80 miljoner! Jag läser Ngozi Adichies noveller. Vilken författare!

Shells skuld? Den erkänns ju inte som en skuld. Marknaden har rätt. Äganderätt till utsugning. Nykolonialism är inte förbjudet. Se franska statens uranbrytning i Niger! Affärer. Bra affär!

Hur är det nu med Sahel-folkens rätt till solenergin i Sahelområdet? Planerar världen (FN) för en rättvis och sund exploatering av solenergin. Den ska ju rädda ”oss”. Om den hinner.

Osv.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. tomas forser said, on 18 april 2012 at 09:07

    Också om det perspektiv du tecknar är lika mörkt som relevant är det likväl hoppingivande att du når så långt med din mottagare och att den registrerar så mycket även när kaffet smakar gott i vårsol vid Skeppsholmen.
    Tacksamma hälsningar
    Tomas F.

  2. Kaj B. Genell said, on 06 juni 2012 at 00:04

    En viktig sak vore, anser jag, att försöka komma fram till ett sätt för de, som agerar i politiken, att yttra sig om frågan överbefolkning- barnbegränsning ( till barnbegränsningens fördel ) utan att samtidigt begå politisk harakiri. ( Så många mejl kah skickat till riksdagsmän o kvinnor i denna fråga, utan att ha fått ett enda svar.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: