Opinion

Söndag 4 mars -12. Idékamp i Svenska Dagbladet

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 04 mars 2012

Kan det bli någon livlig idékamp i Sverige när nästan all press är höger?

Svenska Dagbladets chefredaktör PJ Anders Linder har i dag en ledare under rubriken ”Nej, idékampen är inte över”. Han förklarar att ”statsindividualismen” är en återvändsgränd och fortsätter: ”Utmaningen är tvärtom att stärka människors möjligheter att ta ansvar och leva självständiga liv. Mycket handlar om bättre chanser att bygga upp resurser: sociala, ekonomiska och kunskapsmässiga. Civilsamhället måste uppmärksammas och respekteras. Långt fler måste få möjlighet att bygga upp eget sparkapital. Hela utbildningssystemet måste förbättra sina resultat; idag lämnas orimligt många i sticket.”

Han slutar: ”Det nya borgerliga uppdraget är att få fram en resurspolitik och se till att den vinner idékampen.”

Vilken idé? I artikeln heter det också att det finns ”ett behov av en idédebatt inom den demokratiska kapitalismen ram”.

Konkreta förslag saknas?

Man får nog stryka det där med kapitalism om man vill ha frihet och jämlikhet.

Dagens lyckade kapitalism i Sverige innebär en olycka för alltför många. Själva systemet förutsätter ett visst mått av arbetslöshet. Vi anses ha fört en lyckad ekonomisk politik, men sedan samhället rustat ner på en rad punkter lever många ett liv i förödmjukelse.  Situationen svär mot vad en rimlig liberalism kräver: möjlighet till självförverkligande i en solidarisk miljö. Ingen människa har mer än ett liv. Då ska det finnas rymlighet omkring individerna.Ett generöst och öppet samhälle kräver den skattepolitik Svenska Dagbladet ständigt uttrycker sin avsky inför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: