Opinion

Onsdag 29/2 -12 Jakt och jakt. Från Ladulås till maffia.

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 29 februari 2012

Här igen. Var i Rom utan dator. Längtan spretade. Tusenskönorna blommade i Borghese-parken, och nu blommar våren här! Bortskämd. Hela Västerlandet bortskämt.

Nåja.Jag hade tandvärk. Och det är väl inte så roligt heller att vara småföretagare i Södertälje. Om man nu är det. Med omnejd. I Svenska Dagbladet i dag uppträder ordet jakt på två ställen på samma sida. Några ägnar sig åt jakt på Ladulås. Magnus Ladulås närmare bestämt. Den andra jakten gäller maffian i Södertälje.

Man fann inte Ladulås i Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Nu ska man leta i Karl Knutson Bondes  gravtumba i samma kyrka. Varför letar man så ivrigt efter ett lik? Jag vet för övrigt var han ligger – i en gravhög – en riktig hög – i Botkyrka.

Den andra jakten gäller något alltför levande, maffian inte långt från Ladulås grav. Botkyrka gränsar ju till Södertälje och har fått sin beskärda del av den organiserade olyckan.

Beskyddarverksamhet, utpressning, mord. ”Jag anser att detta är det närmaste vi kan komma en maffia i Sverige”, säger Gunnar Appelgren, ”polisens  insatsledare i den myndighetsgemensamma satsningen mot kriminalitet i Södertälje”.

Jag träffade Gunnar Appelgren hos polisen i Flemingsberg den 17 januari 2000. Jag frågade honom hur pass organiserad brottsligheten var i Botkyrka och han svarade: ” … man ska kanske inte jämföra med maffia eller MC-brottslighet, som är strukturerad på ett ´bättre sätt`”. Så uttryckte han sig då.

Appelgren fick ett annat jobb senare. 2002 var det Fredrik Gårdare som stod i spetsen för bekämpningen av den brottslighet i Botkyrka som hade maffia-karaktär. Jag träffade honom den 2 april det året. Han sa bland annat: ”Det är nästan hopplöst att få folk att vittna. Man löser egna problem genom egna system. Man har egen bestraffning. Kidnappning till exempel. Man låser in någon i sitt eget källarförråd …”

Undrar vart Gårdare tog vägen. Och Appelgren är tillbaka. Alternerar dom efter slitage?

Och det finns väl risk för att situationen fortsätter att förvärras … så som den kontinuerligt gjort nu i mer än ett decennieum.

Polisiär bekämpning räcker inte. Maffian vet hur man bekämpar polisen. Det enda som hjälper är – naturligtvis – återinförandet av Socialsverige. Regeringspolitiken under hela 2000-talet har – jag upprepar det – inneburit en nedrustning av samhället. Både socialdemokratin och borgerligheten har influerats, indoktrinerats av nyliberala doktriner: skattesänkningar, privatisering, utförsäljning.

Mina samtal med polisen på Södertrörn återfinns i min bok ”I dagens lågor. Botkyrka, Sverige, Världen”.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. tomas forser said, on 29 februari 2012 at 18:38

  Skönt att se att du är fit for fight. Jag började undra.
  Inte för att jag tror att jag skulle bli glad över att se Lövéns politik realiserad i all sin brutala optimism. Men det är ändå skönt att se att här får moderaterna och den hiskliga Lööf något att bita i. Han verkar onekligen vara mycket kunnig och kommer att plocka väljare från inte bara SD utan också från moderaterna och socialliberalerna. Och vänstern behöver inte bekymra sig. Nu har den/vi en intelligent, verbalt skicklig och engagerad man i Sjöstedt. Honom kommer inte många att klara i debatterna. Det gör det möjligt för ett slags återställning av åtminstone vissa basvärderingar. Hör man inte redan upprörda röster i radion och i delar av pressen tala om växande klassklyftor, förödande ungdomsarbetslöshet och äldrevanvård i profitens namn? Det är snart bara Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten som blundar och kniper käft.
  Men nyliberalismen har sett sina bästa dagar.
  Tomas

 2. Gun-Britt Sundström said, on 01 mars 2012 at 08:53

  Har just upptäckt din blogg och prenumererat på inläggen. Så i fortsättningen kommer jag att hålla ögonen på dig! (Ingenstans hittar jag en e-postadress till dig, därför hör jag av mig den här vägen.)

  • kelagerlof said, on 03 mars 2012 at 11:10

   Åh, Gun-Britt, så härligt att få dej som läsare! Det känns uppfordrande. Jag tycker om din skärpa, synd att vi inte längre håller ögonen på varann på redaktionen. Har intrycket att inga ögon finns där längre.
   Kram från Karl Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: