Opinion

Söndag 22 jan. -12 Rötterna till Juholts avgång i EU:s högerjord

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 23 januari 2012

Avregleringarna under 80-talet gjorde det nästan omöjligt att föra socialdemokratisk politik. Nu gällde inflationsbekämpning i första hand, inte full sysselsättning. Full sysselsättning innebar starka fackföreningar och det i sin tur hårda lönerörelser och betydande risk för alltför stor inflation. Finansminister Feldt talade om LO som ”kravmaskinen”.

Detta i 80-talets slut. Vid 90-talets mitt krävde harmonieringen med  EU och viljan att ansluta till Euro-samarbetet stora nedskärningar i välfärden.

Villkoren blev – mer och mindre – en högerpolitik. Arvet efter Göran Persson.

LO sålde Aftonbladet till den ”borgerliga” koncernen Schibsted, redan ägare till Svenska Dagbladet.

Nu fanns det inte enda riksspridd vänstertidning, bortsett från ledar- och kulturavdelningarna på Aftonbladet.

Håkan Juholt efterträder 2011 Mona Sahlin som socialdemokraternas ledare. Han vill föra en tydlig vänsterpolitik i en omgivning som tagit fasta på EU:s realiteter och kravet på frieri till väljarna i den mitt, där moderaterna, som själva kallar sig ”Sveriges enda arbetareparti” lagt sig.

På allmän plats i den högerägda tidningen Aftonbladet startar nu en hård kampanj mot Juholt. Han beskylls för att medvetet ha skaffat sig ekonomisk fördel genom att ha brutit mot reglerna för sitt boende. Han har inte anmält att hans sambo med honom delar den lägenhet riksdagen ställt till hans förfogande.

På Brännpunkt i Svenska Dagbladet 14 oktober 2011 påpekar emellertid tidskriften Tidens redaktör, Daniel Suhonen, bland annat följande: ”Sedan den 10 oktober, tre dagar efter att Aftonbladet först skrivit om att S-ledaren Håkan Juholt fått för mycket i hyresersättning, står det på riksdagens hemsida att ‘bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.’ Innan stod ingenting om reglerna för den som har en sambo.”

Detta påpekande, liksom en rad påpekanden av samma innehåll från några sansade instanser, hindrade inte Aftonbladet att fortsätta sin kampanj mot S-ledaren. Och hela övriga rikspressen, Ekot, TV, Rapport och Aktuellt hakade på i en kampanj utan motstycke. Förföljelsen stärktes av att en rad ledande socialdemokrater, alla fast i traditionen från Göran Persson, vägrade uttala sitt förtroende för Juholt, när de tillfrågades i Aktuellt och Rapport.

Det är knappast en överdrift att påstå att Håkan Juholt blev ett offer för den högervind som blåser tvångsmässigt över Sverige efter EU-anslutningen och avregleringarna.

 

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dan Greider said, on 23 januari 2012 at 21:13

    En bra sammanfattning!

    http://greiderbloggen.wordpress.com/2012/01/21/693-greider-hakan/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: