Opinion

Julafton 2011 … Etc Mormor och 11 sept

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 24 december 2011

Julafton. Det är tryggt här i Enebyberg. Fast … Kan man hmm säga det … att vi är i krig i Afghanistan? Det är, lite … komplicerat. ”Man ska inte döma.” Läste häromdagen att antalet Afghaner som söker asyl i Europa stiger. Gick då tillbaka i tiden, till tidskriften ETC, 6 november i år, läste:

”Nu påbörjar Grekland det kritiserade bygget av ett stängsel som hinder mot flyktingar längs landgränsen mot Turkiet. En vallgrav har dessutom påbörjats i hemlighet. ETC har besökt området där tiotusentals människor årligen riskerar sina liv för att komma till Europa. Det planerade bygget ska bli 10,3 km långt och bestå av dubbla stängsel med taggtrådsrullar mellan.”

Många unga afghaner flyr från kriget till Europa via Iran och Turkiet. Det första EU-land de kommer till är Grekland, om de kommer fram. Här en dikt från en sådan resa, denna gång i en flyktingsmugglarens båt:

”Jag, en afghan, stirrar på/ blänket i vattnet, strax till vänster,/ nedom relingen, ja,/ jag är från Pushti-Rud, ej långt från Kandahar./ Jag sitter nu i denna båt/ och tänker på min mamma,/ Ja, jag tänker på mitt hemland/ och på USA./ ‘Om du ger dig dit’, sa hon/ strax innan hon dog,/ ‘Fråga då’, sa hon, ‘varför mormor/ skulle bestraffas för 11 september./ Fråga det!/ Själv’ … sa hon …/ ‘fick jag gå med kryckor./ Säg det, säg det till dem, säg det!/ Min mormor dog. Min mor fick gå/ med kryckor – för 11 september!/ Säg det, säg det till dem,/Tusentals dog på olika håll/ här i Afghanistan./ Andra fick fly, bor nu i flyktingläger,/ har bott i åratal!/ Vad hade vi gjort mot amerikanarna/ för att bestraffas så? Vi förstod ingenting!/ Säg det, säg det till dom, vi visste knappt/ vad USA var för slag … säg det, / säg det!’/ Å blänket i vattnet, jag ser det./ Jag ser ditt ansikte i det!”

Moderns ansikte vill säga. Ser han.

Enligt den s k Dublin-överenskommelsen är första EU-landet flyktingen kommer till skyldigt att ta emot honom, henne. Folk som flytt vidare skickas i regel tillbaka till ”första-landet”, varför Grekland – allt fattigare och alltmer pressat i euro-krisen – nu gör allt för att inte ta emot … inte ge asyl. Förhållandena är för närvarande vidriga även för dem som fått asyl i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: