Opinion

Söndag 11/12 -11 Gomorron världen – gonatt …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 11 december 2011

Budgetdisciplin heter täcket av fetvadd man lägger över Europa i samma ögonblick man konstaterar att matproduktionen i Afrika kommer att minska med 50 procent om man inte lyckas komma överens om en kraftig begränsning av växthusgaserna, de accelererande utsläppen av dem.

Det behövs stora satsningar … det behövs en keynesiansk politik med stora statliga satsningar på vindkraft, solenergi, järnvägstrafik, energisparande och så vidare för att undgå en katastrof.

Ett Grekland slaget av social misär för en grym flyktingpolitik. Enligt Dublinöverenskommelsen ska det första landet inom EU som flyktingen kommer till ta hand om kvinnan, barnet, mannen. Detta krav har drivit Grekland att grovt och systematiskt bryta mot FN:s flyktingkonvention.

Nu befinner man sig i ett läge där EU samtidigt bidrar till en miljöpolitik som gör det omöjligt att leva i stora delar av Afrika och – skärper hindren att komma därifrån.

Den ideologibildning – det rättfärdigande – detta kräver gynnar främlingsfientlig och rasistisk propaganda. Man söker argument för en hårdhet. Vi kan få se rent nazistiska partier vinna mark.

Alltså fordras nu en skärpning av medier och politiker, en medvetenhet som föder en stark retorik och lysande reportage. Stora satsningar på insyn i ett skeende som kan leda rakt ner i helvetet och på de möjligheter till räddning som finns.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. tomas forser said, on 11 december 2011 at 19:20

    Enig som norrmännen säger.
    En anledning att läsa DN i dag var dock mejlväxlingen mellan Jerker Virdborg och Håkan Juholt. Många kloka saker fick de sagt. Och det framgick än en gång att Juholts intresse och kunskaper i kultur- och konstfrågor inte är av utspelskaraktär utan uttryck för att han ser bristen i utspelspolitiken och PR-nisseriet. Jag drog en suck av lättnad när jag läste detta. Blir svårt för häcklarna att göra en Juholtaffär också av detta. Men man vet ju aldrig.

    Hälsningar
    Tomas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: