Opinion

Lördag 3 nov 2011″S säger adjö till högskattelandet”. Pagrotsky ….

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 04 december 2011

På ledarplats i Svenska Dagbladet prisas Leif Pagrotsky (s) för att han är så moderat i skattefrågan.

”Perspektivet”, heter det gillande, ”är en skattepolitik som sätter tillväxten i centrum. Nyckeln till välfärd heter inte längre höjda skatter utan högre BNP.”

Alltså. Socialdemokraten Pagrotsky prisas i Svenska Dagbladet för sitt incitament till en högerpolitik.

Vi har nu denna politik. Det är ett samhälle som rustar ner i vårt gemensamma liv. Vidgade klassklyftor. Svår bostadssegregation. Stor arbetslöshet. En sjuk-och åldringsvård som går på knäna. Privatiseringar och nedskärningar bäddar för ett samhälle med växande brottslighet, till och med en växande maffia. Hells Angels är numera rotat ända högt upp i Norrland. Alliansens politik bidrar till rekryteringen.

Vill man skapa jämlikhet och harmoni måste man ha relativt höga skatter.

Högskattesamhället var bra att leva i. Jämlikhet är trevligt. Människan har bara ett enda liv att leva. Det är förskräckande att detta enda liv för många blir oerhört dåligt medan andra haft turen att födas på en rikare plätt i gemenskapen.

Det råder återigen skriande orättvisor i Sverige.

Nu får du ursäkta, kära läsare, att jag citerar mig själv. ”Demokrati”, sidan 144:

”Är det egentligen möjligt att förneka att den offentliga sektorn till allt annat också är en viktig marknad? Där pågår en visserligen styrd köpenskap. Man tar skattevägen pengarna där överflödet finns och sätter in dem i nyttigheter. Över hela landet uppstår då en efterfrågan, och denna efterfrågan håller uppe ett välstånd, livsmöjligheter, som återigen ger skattepengar, nya värden som tillkommer alla.

Kruxet, säger nyliberalerna, är att pengar på det sättet tas från företagsamhet och investeringar. Svaret är då: pengarna används för att köpa arbete, som måste utföras till allas bästa, och till produkter, skolböcker, mediciner, livsmedel byggmaterial, inventarier, redskap – allt sådant som tillverkas i landet och ger nya investeringar och arbete och mervärde. I stället för att de i stor utsträckning tas ut ur landet, används till spekulation eller satsas på lyx, som bidrar till naturförstöringen.

Talet om den offentliga sektorn som en belastning baserar sig på ett tankefel, som härrör ur ett starkt intresse att lansera en teori som gynnar främst storföretagens, särskilt de multinationella företagens, frihet att för egen räkning använda resurser som i stället alla bör få ta del av.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: