Opinion

fredag 25/11 -11 Imperialistisk integration

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 25 november 2011

” … det vi ser nu är en imperialistisk typ av integration, och det är farligt, säger Aleksander Smolar i Warszawa.”

Så står det i Svenska Dagbladet idag. Integrationen i fråga är de starka EU-ländernas mer eller mindre tvångsmässiga personbyten i Grekland och Italien. Nya starka män ska föra en sträng högerpolitik med vidlyftiga privatiseringar vid sidan av omfattande nedskärningar i välfärdsystemen.

Risken för denna utveckling förutsades av bland andra framlidne nationalekonomen Sören Wibe, när ett svenskt medlemskap i EMU var på tal. En annan som varnade för en olycklig utveckling om Sverige skulle delta i Euro-samarbetet var professor Calmfors. Centralbanken i Frankfurt skulle inte kunna ändra växelkursen med hänsyn till störningar hos oss eller exempelvis i Grekland. Vi skulle i stället ”tvingas acceptera lönesänkningar, permitteringar och nedläggningar som ‘lösning’ på de kriser som uppstår”.

Men sedan, när Göran Persson och socialdemokratin ändrade sig – då ändrade sig också Lars Calmfors och ”vetenskapen”. Det var i december 2001. Sören Wibe skrev i Kritiska EU-fakta:

”Var det någon som blev förvånad? Inte jag i varje fall. Jag har sett detta mönster upprepas alltför många gånger, nämligen att av regeringen tillsatta opartiska utredare gång på gång lyckas hamna i en för regeringen bekväm ståndpunkt. Och detta enbart genom att följa objektiv vetenskap, något subjektivt tyckande är det naturligtvis inte fråga om.”

Dock – vid folkomröstningen sedan sade svenska folket nej, mycket tack vare Sören Wibes insats i kampanjen.

I dag skördar Anders Borg berömmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: