Opinion

Torsdag 27 okt. -11. Debatt mellan minister Björklund (fp)och Jonas Sjöstedt (v)

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 27 oktober 2011

Man frågar sig vem som är mest liberal, Sjöstedt som håller på att man måste respektera en folkomröstning eller Björklund som helt identifierar sig med en ordning som pressar ner EU:s randländer i ofrihet.

Deras debatt i morse i Sveriges Radio blev en demonstration av Björklunds okunnighet. Han tryckte hårt på att krisen i Grekland, Spanien, Portugal, Italien osv var självförvållad.

Jonas Sjöstedt betonade däremot att krisen uppstått ur det faktum att EU:s många EURO-länder inte utgör ett optimalt valutaområde. Han hade mycket goda argument för detta.

Hans omdöme har gott stöd i den ekonomiska litteraturen.

Han kunde till exempel ha citerat den liberale nobelprisvinnaren i ekonomi Paul Krugman som förra året skrev följande i New York Times globala edition International Herald Tribune:

” … Den verkliga historien bakom det europeiska eländet ligger inte i politikernas slöseri men i elitens arrogans – särskilt den politiska elit som drev Europa att etablera en gemensam valuta långt innan kontinenten var mogen för ett sådant experiment.”

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kaj Genell said, on 06 november 2011 at 02:53

    Ja, alltihop är mycket förvånande!! Att så få från början inte insåg , vad nu Sjöstedt påpekar, och vad många ansåg redan vid tiden för t.ex. vår euroomröstning – såväl innan som efter den. —– Alltihop med EU-projektet tycker jag är fel,( Europa är dock en rent fiktiv enhet ) har ständigt visat sig fel, och var fel tänkt (alt. ett repressivt påhitt ) från början. Det demokratiska underskottet, det, att man satt munkavle på alla enskilda EU-länder i utrikespolitiskt avseende, att det egentligen är ett kapitalets projekt ( där blott ett fåtal gynnats ), att detta europrojekt tilläts rulla igång – ett jätte experiment, där man, som du nu refererar Sjöstedt, länderna är så olika, och man vid kriser avhänt sig den viktiga egna räntepolitiken inom eurozonen….ja, allt detta nu så bekanta , så uppenbart felaktiga, det ser vi nu blottat som i strålkastarljus.
    För övrigt vill jag tacka dig för utgivandet av din senaste bok, och för den – som det tycks – starkt motarbetade kampen för lika yttrandefrihet här i landet som du ständigt drivit. Jag håller till fullo med dig i din åsikt om pressens länge än bestående supremati över internet vad gäller den demokratiska processens och den intellektuella debattens framtid.
    Kaj B. Genell , Gbg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: