Opinion

6 okt -11 Svenska Dagbladet: USA förlorar i Afghanistan

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 06 oktober 2011

Jan Blomgren, som ”bevakar Afghanistan i SvD”, stöder sig på flera auktoriteter när han i dag konstaterar att USA håller på att förlora kriget.

”Varför har kriget misslyckats?” frågas i halvfet rubrik varpå följande konstateras:

”För varje år som gått har stödet för USA minskat. USA:s huvudmål har varit att fördriva talibanerna och förstöra de träningsläger som terrornätverket al-Qaida med dessa ledare Usama bin Ladin tillåtits ha på afghansk mark.”

”I jakten på anhängare till al-Qaida har varken pengar eller civila offer sparats. USA spenderar miljontals dollar för tips som kan leda till gripande och samarbetar med både knarkkungar och kriminella klanledare.”

”Bombningar har lett till att tusentals civila dödats, ofta på bristande kontroll av anfallsmålen. Som i juli 2008 när 47 människor dödades under en pågående bröllopsfest. När gästerna firade det nyblivna paret genom att avlossa gevärsskott i luften trodde amerikanarna att det var ett talibanfäste och beordrade in bombflyg.”

”Förtroendet för USA har också kraftigt minskat efter att amerikanska specialtrupper genomfört tusentals nattliga räder och behandlat civila mycket brutalt och tagit oskyldiga till förhör. Många vittnesmål har berättat om tortyr och misshandel till döds under förhören.”

Själv blev jag slutgiltigt övertygad om att Västs insats i Afghanistan var ett tragiskt skeende 2007 när jag läste John Pilgers bok ”Friheten får vänta”. Där finns ett sorgligt kapitel betitlat: ”Hur man befriar Afghanistan”.

Massiva bombningar. Civila offer i stor omfattning. Samarbete med samvetslösa och grymma krigsherrar. Betalt angiveri och tortyr av misstänkta.

Det är inte bara USA som förlorar i Afghanistan. Hela raden av Nato-länder är med. Och svenska trupper går där under Nato-flagg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: