Opinion

16 aug -11 Tillbaka igen! Somalia …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 17 augusti 2011

Hinner inte skriva mer än att det svider i mig när jag läser eller lyssnar till förklaringarna om Somalia. Så in i h-vete sargat. Och så mycken dum politik från väst.

Gå till min blogg 20/9  2009. Där redogör jag för en artikel om Somalia av Eva Plesner i Svenska Dagbladet den 5 maj 2008. Bland annat:

”Förbundet av islamiska domstolar” fick snabbt ett stort folkligt stöd. Klanledare och miliser som inte hade anslutit sig till dem fördrevs. Och nu – 2006 – rådde för en tid fred i Somalia. Man kunde till exempel för första gången på länge ta sig tvärs igenom huvudstaden Mogadishu utan att bli pungslagen vid krigsherrarnas vägspärrar, och – inte minst: piratverksamheten utanför Somalias kust stoppades i stort sett. Somalia fick till och med uppleva en viss pressfrihet.”

Vidare: ”Men i USA och grannlandet Etiopien uppstod ängslan att militanta fundamentalister skulle ta över i Somalia. Ett särskilt skäl till denna rädsla fick man när Förbundet av islamiska domstolar förlarade ”heligt krig” mot de etiopiska trupper som skyddade den utlandsstödda, maktlösa men internationellt erkända regeringen i Baidoa. Detta gav USA och Etiopien tillfälle att med rättfärdighet åtminstone på ytan slå till mot de nya makthavarna i Somalia. På juldagen 2006 gick tio tusen etiopiska soldater över gränsen till Somalia, formellt inbjudna av Somalias övergångsregering i Baidoa.

Läs alltså vidare i min blogg 20/9 2009. Eller gå till nätet och sök Eva Plesners reportage i Sv D  2008, 5/5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: