Opinion

1 juli 2011 Greklands öde och Europas.Stefan de Vylder

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 01 juli 2011

Stefan de Vylder, välkänd nationalekonom, hade en stor artikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet igår. Grekland i fokus. Här några citat:

”Att skapa en valutaunion med länder med helt skilda förutsättningar och utveckling, men med en gemensam ränta och valuta, är inte bra för vänskapen. Det vi har sett hittills av smutskastning och otäck nationalism är bara början. EMU bäddar för bråk.”

”Trots att Sverige står utanför EMU tillhör Anders Borg de värsta mobbarna. Grekerna tjänar för mycket och arbetar för lite, är hans ständiga budskap. Till de stackars grekerna har han dock ett tröstens ord: ‘Sverige var tyngt av kris på 90-talet … Men det gick mycket snabbare att återhämta än väntat’ (DN midsommarafton 2011).”

”Det finns dock en avgörande skillnad. Sverige kunde, efter år av högre inflation än i omvärlden, lämna den fasta växelkursen och låta vår valuta flyta, det vill säga sjunka. Om vi hade bevarat en fast och övervärderad kronkurs hade krisen utvecklats till en katastrof.”

”I dag ser vi samma problem i EMU:s krisländer. De 17 medlemmarna uppvisar stora och växande skillnader i produktivitet och kostnadsläge. Ett tiotal saknar internationell konkurrenskraft, vilket inte minst beror på att euron, till följd av Tyskland låga inflation och exportframgångar, blivit kraftigt övervärderad för de svagare ekonomierna.”

”Nu återstår endast en kapplöpning nedåt”, fortsätter de Vylder. Man tvingas till en deflationspolitik – en obönhörlig försämring av löner och välfärd. Penningvärdet ökar då och med det skuldbördan. Nu ökar också realräntan – den riskerar att bli skyhög, ”med förödande konsekvenser för investeringar, sysselsättning och skatteintäkter”.

EMU förefaller redan ha blivit en skruv nedåt för EU:s ekonomi. Arbetslösheten är stor i alla länderna: i Frankrike 9 procent, i Grekland 14 procent, i Spanien 20 procent drygt.

I EU som helhet 9 (nio) procent.

I Sverige fram till 1990 rådde länge ”full sysselsättning”, dvs en arbetslöshet kring 2 (två) procent. Där omkring hade siffran då legat i 35 år (prof Per Lundberg i Ekonomisk debatt nr 8 2005).

En så hög arbetslöshet som EU:s och en så stor acceptans av arbetslöshet som EU:s, är inte bara ett tecken på dålig politisk moral – den är också farlig. Man vill helst gå ock gömma sig för det faktum att arbetslösheten medför ”en icke obetydlig” rekrytering till organiserad brottslighet. Men det är fallet.

Med sitt nuvarande upplägg av politiken – inrikes- och utrikes- gynnar EU rekryteringen både till maffian och al-Qaida. Man har överlämnat mycken makt till Marknaden och andra socialt indifferenta aktörer, tagit den från demokratiska institutioner och lämnat den till instanser som mindre styrs av rationalitet än av särintressen.

Vadnudå! Varför stirrar jag mig blind på maffia och al-Qaida. Det är inte bra att måla fan på väggen. Folk slutar ta en på allvar.

Men det förekommer numera skjutningar på öppen gata – ofta – i Malmö och Göteborg. Beskyddarverksamheten växer. Och hot mot personer inom polisen och åklagarverksamheten har blivit allt vanligare.

Detta växer i vårt samhälle som så mycket försvagats.

Vi behöver ett starkt samhälle som kan handla rationellt. Framöver behöver vi folk. Befolkningspyramiden står på sin spets. Då är det dumt att att som EU ha en migrationspolitik, som får folk att omkomma i havet i försök att komma hit. De som drivs tillbaka av EU:s bestyckade gränsbevakning Frontex drivs tillbaka till stor hopplöshet. Där hjälper vi al-Qaida med det hat som gynnar rekryteringen. al-Qaida växer stort i Nordafrika.

Ja, så tänker jag. Vederlägg mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: