Opinion

20 juni -11 Fröding träffar Branting

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 21 juni 2011

Läser Fröding. Lär mig en del av hans stycken utantill. Namnen i ”Det var dans borti vägen” lyser ju. ”Där var Flaxman på torpet och Niklas i Svängen/ och rekryten Pistol och Högvaltadrängen/ och Kall-Johan i Skräddarebyn.”

Namnen! Där är också ”Finnbacka-Britta och Kajsa och Tilda och den snudiga Marja i Bäck”.

I de andra dikterna många udda, utanför samhället – eller för långt inne i det, plågade av en oförstående överhet:

”De giva oss slagg för malm/ och spark för vårt släp och slit,/de tröska oss ut som halm/ och läska oss sen med sprit./… Min käring har svälten knäckt,/min dotter är brukets skarn,/ förvaltaren själv är släkt/ med stackarens första barn.”

1892 träffade han Hjalmar Branting i Karlstad. Branting kom från Norge, där han hållit föredrag. Han skulle tala i Karlstad också, men man kunde inte ordna lokal åt honom, ”förstås”. Gustaf Fröding skrev i brev till systern: ”Det är få personer här i landet som jag sätter så stort värde på som denne ‘socialistbuse’ (Sigurds uttryck). Han bemödar sig visserligen att se så underklassig ut som möjligt – går i grofva kläder och har tuffsat till sina mustascher, – förmodligen för att icke alltför mycket reta sina partivänner. (…) Jag  lät honom få mitt eget rum och min egen säng – och lade mig i stället på redaktionssoffan. Det gör jag icke för hvem som helst – men den som offrat sin förmögenhet, en glänsande bana och till o. m. sin smak för ett förfinat själslivs nöjen – suttit i fängelse och chikanerats – allt för en idés skull – den är värd all heder man kan ge honom.”

Brevet är daterat 21 febr. 1892. Jag hittar det i en volym med Frödingbrev som jag har i hyllan ovanför soffan. Jag sträcker höger hand bakom nacken, rycker ner boken och hamnar direkt i Karlstad 1892, försöker tänka mig in i hur det kunde kännas att ligga på redaktionssoffan på Karlstads-Tidningen, då, 1892, och undra över Hjalmar Brantings framtid. Själv var jag verksam på den redaktionen långt senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: