Opinion

19 juni -11 Maffian vår sjukdom. Fattigdom

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 19 juni 2011

Länge ville man inte erkänna officiellt att vi har maffia i Sverige. Måndag 17 januari 2000 träffade jag Gunnar Appelgren på polisstationen i Flemingsberg. Han var sedan ett par månader chef för en styrka som skulle ta itu med den grova brottsligheten i Norra Botkyrka.

– … ni har en ganska väl organiserad brottslighet emot er?

– Ja, Man ska kanske inte jämföra med maffia eller MC-brottslighet, som är strukturerad på ett ´bättre` sätt, säger han och ser bister ut. Men bestämda inriktningar, det har dom. Det är inte så mycket fråga om gäng som om nätverk. Det är ett stort antal personer som bildar konstellationer för olika brott allt efter den kunskap man behöver.

– Nyrekrytering?

– Ja, det är det också fråga om, av yngre. Det innebär för många av dem ett sätt att skaffa sig en identitet. Man åker schyssta bilar, man rör sig med mycket pengar.”

Citat ur min bok ”I dagens lågor”, min dagbok från Botkyrka (2003).

Det är elva år sedan jag träffade chefen för insatsstyrkan på Södertörn. Utvecklingen mot maffia-förhållanden var alltså i full gång 2000.

Men man ville inte erkänna det fullt ut.

Jag besökte Borgskolan i Hallunda. En dag var jag ensam med en klass. Skolan hade inte råd med vikarier vid sjukdom. Så jag råkade bli lärare där för en enda timme och klassen gick händelsevis inte vind för våg.

Nästan alla eleverna i norra Botkyrkas skolor var invandrarbarn. Det var inte lätt för dem att klara svenskan. Många blev utslagna vid försöken att komma upp i gymnasiet. Upplägget av skolan var ett handikapp för eleverna. Samhället tillhandahöll tanklöst en bred rekryteringsbas för …

Och där är vi idag. Sverige har nu en omfattande maffia. Och nu är det fullt klart att staten genom sin sociala passivitet hjälper till med rekryteringen. Samhället har blivit för svagt för att kunna stå emot.

Arbetslösheten är skamligt stor i hela landet men värst i förstäderna till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Fattigdomen har växt ur en nyliberal hållning, där man gärna överlämnar åt privata initiativ att lösa alla problem. Maffian har växt som en svulst ur detta. Sjukdomen har gynnats av det offentliga livets passivitet.

När man börjar närma sig problemet talar man om barnfattigdom. Men om barnen är fattiga beror det förstås på att föräldrarna är det. Klyftorna har ökat i Sverige. Orättvisorna har ökat. Den utjämningspolitik som fick vårt land till något att vara stolt över –  har övergetts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: