Opinion

12 maj 2011 Häggen, månen, Tolgfors och Juholt

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 12 maj 2011

Häggdoft över hela Enebyberg. Och syrenerna har babyklasar. Råbocken har dock inte visat sig på flera kvällar. Och månen har gömt sig bakom stora granen.

Dessutom har Tolgfors yttrat sig. Han tycker Juholt har urbota fel. Denne vill dra tillbaka våra krigare från Libyens luftrum.

Men allt är inte så enkelt som Tolgfors tror. Nato bombar nu rätt häftigt byggnader  i Tripoli. Kriget har gått in i en ny fas. Först trodde man att Khadaffi skulle ge sig omedelbart. Nu har upproret övergått i inbördeskrig, och det visar sig att tyrannen har stöd av ganska många. Om man då deltar på ena sidan blir man lätt skyldig till att ha dödat många civila, män, kvinnor och barn.

Bilden kompliceras ännu mer av det faktum att västra Libyen, som Khadaffi kontrollerar, rymmer hundratusentals papperslösa, kvinnor och framför allt män som flytt från Somalia, Sudan, Tchad, Niger, Nigeria o s v och som velat komma till Europa men som motats tillbaka av EU:s gränsbevakning Frontex, som med bestyckade båtar och flygplan vakar över ”flyktingvägarna” över Medelhavet. Sverige är med och bekostar verksamheten.

Man kan med Juholt känna tvekan inför en verksamhet som först motar tillbaka människor till Afrika och sedan riskerar och bidra till deras lidande där. Det är ju allmänt bekant att Khadaffi använder de papperslösa som ”mänskliga sköldar” i Tripoli.

Håkan Juholt tycks begripa att ett fortsatt deltagande i kriget i Libyen är en komplicerad sak och att det kanske är bättre för både Sverige och folket där att vi använder pengarna – hittills har insatsen kostat 200 miljoner – till humanitär verksamhet. Behovet är enormt på den kanten.

Dessutom. Insatsen är underordnad Nato. Och vi är inte med i Nato.

Nato – i Nordafrika identifieras Nato med de gamla kolonialmakterna, framför allt med Frankrike. Detta begränsar Sveriges rörelsefrihet visavi länder som vi bör ha bra förbindelser med om vi vill spela en fredsroll och finna vägar att hindra terrorismen att vinna poäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: