Opinion

6 maj -11 Månskäran, AREVA i Niger

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 06 maj 2011

När jag skulle gå och lägga mig och drog ner gardinen hejdade jag mig i den sysslan. För längst bort på himlen i väster låg en månskära. På rygg, helt lojt, på den inte alldeles nermörka himlen. Försökte erinra mig versen småflickor förr i världen läste inför en sådan syn. Jag har nigit … och så vidare. Gick in i stora rummet för att leta i Pelle Holms Bevingade ord, som står i bokhyllan där … men kunde inte  hejda mig utan gick först och såg på månskäran en gång till, nu i fönstret där.

Som jag stod där i mörkret andäktigt kom – som inifrån väggen nedom fönstret – en stor råbock fram. Han stannade på gången ut mot vägen och tittade på månskäran också han, en stund, innan han gick långsamt över vägen, rakt mot månen och försvann.

Jag undrade var i världen man kan se månen nu.

I Niger?

Ska lägga till en röst – en dikt – till mina ”Röster”. Denna svit handlar ju om människor på flykt. Jag läste i går på nätet om den franska statliga kärnkraftsjätten AREVA:s exploatering av de rika uranfyndigheterna i Niger. Folk får jobb där. De får också strålningsskador. Stora områden i och intill Aïr-bergen har farligt hög radioaktiv strålning. Många, oerhört många, i befolkningen där, inte minst lekande barn, har fått alltför höga ”doser”.

Niger är ett av världens fattigaste länder, ännu fattigare sedan ”climate change” ökat på öknen med några kvadratmil och i samma mån minskat ner på den fordom  fiskrika Tchad-sjön, som ju sträcker in sin västra flank i Niger. På det landet gör sig  AREVA, ägt av franska staten, rikt. Fransmännen får värme, tuaregerna strålskador. Vad säger flyktingen från Niger, som nu i Libyen väntar på en chans att komma över Medelhavet till Europa? Kanske, till en början:

Jag ville ut i världen, till Europa.

Och i Europa vill jag ropa

om världen som svekfullt tiger

om AREVAS urangruvor i Niger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: